Presiunea de a fi perfect

Traim intr-o lume bombardata de mesaje stereotipice: se vorbeste prea mult despre succes, cariera, milionari, fotomodele si alte simboluri diluate care tin de lumea perfecta. De aceea, si adolescentii simt din plin, aceasta presiune de a fi perfecti. Simt presiunea de a fi cei mai buni la scoala, acasa, la sport sau … in fata oglinzii. Cum reusim totusi sa transmitem copiilor nostri mesajul ca e normal sa nu fii mereu primul? Si mai ales cum ii invatam sa mearga mai departe ?

Presiunea de a reusi

Adolescentii simt din plin, presiunea de a fi perfecti. Simt presiunea de a fi cei mai buni la scoala, acasa, la sport sau … in fata oglinzii. Cum reusim totusi sa transmitem copiilor nostri mesajul ca e normal sa nu fii mereu primul? Si mai ales, cum ii invatam sa mearga mai departe peste micile lor ne-reusite ?

Pentru ca adolescentii sunt supusi unei presiuni tot mai mari, pot ajunge la concluzia ca nu exista decat varianta de a reusi. Bombardati cu mesajele ieftine ale emisiunilor sportive romanesti, in care 90% din timp se discuta despre fotbal – ei pot crede usor ca fotbalul e singurul sport care conteaza.

Sau pot crede, la un moment dat, ca parintii sunt fericiti doar daca el/ea este admis/a la o anume facultate, de prea multe ori aleasa de mama, fara nici o legatura cu aptitudinele si aspiratiile copilului.

Subcultura de televizor le poate face pe tinerele adolescente sa creada ca nu exista meserie mai frumoasa decat cea de fotomodel.

Ce sa mai vorbim de tinerele adolescente care sunt bombardate cu imaginea falsa a lui Hannah Montana, o starleta alintata si falsa ce este doar un produs artificial media, creat special pentru a vinde colectii de blugi, tricouri, penare, ascutitori si alte fleacuri adolescentine…Asadar, o mare parte a lumii in care traiesc adolescentii se bazeaza pe mituri false … in care nu e loc decat de invingatori si capi de serie.

A fugi dupa un vis …

Pentru un adolescent, sa fugi dupa un vis sau altul e o preocupare fireasca. Si asta nu este problema, desigur… Problema apare atunci cand fiul sau fiica ta devine obsedat/a de un anume vis – pana la punctul de a exclude alte optiuni. Iar atunci, aceasta preocupare devine periculoasa si chiar nesanatoasa.

Simptome periculoase ale stresului

Acestea pot include:

  • dureri de cap
  • probleme ale stomacului
  • probleme de somn (insomnii)

Asadar, obsesia de a reusi sau de a fi perfect/a devine de la un punct nesanatoasa.

Ce e de facut?

Ca parinte, e absolut normal sa iti cresti copilul cu mesajul de a reusi in viata. Dar, stim ca, uneori mesajul ´prinde´, alteori nu. Un lucru pe care parintii uita deseori sa il comunice copilului , este acela ca nu asteapta perfectiune de la el-ea. Una dintre cele mai importante lectii pe care le puteti da copilului este aceea ca ´poti´ pierde cu gratie. Asta inseamna ca el va trebui sa invete sa culeaga cioburile … si sa se gandeasca ce e de facut mai departe. De data asta, cu mai multa intelepciune… Exact de aici. e nevoie de vointa si curaj pentru a merge mai departe. Abia de aici esti puternic.

Romanii au o expresie: Un sut in fund e un pas inainte. Ei bine … aceste cuvinte contin o importanta filozofie de viata pe care copilul tau trebuie sa si-o insuseasca. Desigur, cu conditia ca acel pas… urmator, sa fie gandit de el insusi.

Sursa: desprecopii.com

ro_RO