București, 22 mai 2016
Premiul de excelență, EUROINVENT, husa care încarcă telefonul mobil fără o priză
Premiul de 10.000 de lei oferit de Fundatia Dan Voiculescu prin intermediul Senatului Științific, în cadrul salonului de inventică, EUROINVENT, a fost câștigat de Răzvan Mărcuș, tânărul a inventat husa care încarcă telefonul mobil cu energie regenerabilă, fără să mai fie nevoie de curent electric de la o priză.
Denumită ArKase, invenția tânărului inginer din județul Hunedoara a fost medaliată cu aur la ediția din acest an a Salonului internațional de inventică EuroInvent Iași (20-21 mai) și cu premiul special de excelență al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.
Husa care poate încărca telefoanele inteligente doar prin simpla utilizare a acesteia funcționează pe baza unor principii ale fizicii aplicate în practică de inventatorul acesteia. Acesta a explicat că husa captează și transformă în energie electrică semnalele GPS, wi-fi, undele radio, zgomotul, mișcarea, energia fotovoltaică și chiar temperatura palmei utilizatorului. Energia pe care o produce este suficientă pentru funcționarea unui telefon mobil, a unei tablete sau a altor gadget-uri moderne.
„Foarte multă lume m-a întrebat, în cadrul salonului de inventică de la Iași, de unde se poate cumpăra această husă și la ce preț. Cred că o să apară în toamnă. Sunt în discuții cu un grup de potențiali investitori. Prețul acestei huse va fi undeva la 150 de euro, similar cu cel al bateriilor simple, reîncărcabile, bune din punct de vedere calitativ”, a declarat Răzvan Mărcuș.
În prezent, inventatorul husei studiază posibilitatea prin care grosimea acesteia poate fi redusă de la 8 mm, la circa 3 mm, ceea ce i-ar aduce un plus de confort în utilizare.
Câștigătorul a fost ales de un juriu de specialitate format din profesori unversitari, cercetători și specialiști recunoscuți la nivel internațional.
„Ne-au interesat invențiile care contribuie la dezvoltarea societății, comunității noastre. Este cel mai important lucru să putem face ceva cu ideile care sunt prezentate aici și care vor merge mai departe și se vor transforma în ceva practic.” a declarat președintele juriului, dr. Mohd Mustafa Al Bakri Abdullah (Universitatea Perlis Malaezia)
Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României prin programul Senatul Științific promovează și susține personalităţi remarcabile ale ştiinţei şi cercetării româneşti și încearcă să ofere inventatorilor şi cercetătorilor români acel sprijin care le lipseşte, care îi poate face să rămână aici, iar rodul muncii lor să fie parte a ceea ce se numește dezvoltarea României.
„Premiul oferit de noi este un premiu de recunoaștere, care încearcă să sprijine un tânăr cu potențial deosebit care realizează ceva practic și imediat. Sprijinul nostru este important având în vedere că Răzvan este la început de drum iar acesta are nevoie de tot sprijinul din partea noastră.”, Trisi Cristea – director general Fundația Dan Voiculescu.
Tot în cadrul salonului a fost oferit și premiul Euroinvent pentru o inovație importantă pentru persoanele cu dizabilități, viitorilor ingineri moldoveni Adrian Vlas și Ion Ababei, stundenți ai facultății de Mecanică de la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași.
Fundația Dan Voiculescu prin Senatul Științific a hotărât să îi sprijine și pe tinerii ingineri Adrian Vlas și Ion Ababei în încercarea acestora de a strânge suma de bani, necesară pentru a-și pune în practica proiectul AVAI car.
Proiectul celor doi studenți, originari din Republica Moldova, AVAI car este o solutie eficientă, minimalistă și economică pentru persoanele care se deplaseaza cu ajutorul scaunului cu rotile. Cei doi au adaptat un automobil în totalitate pentru persoanele cu necesităti speciale al sistemului locomotor. Acest mecanism este, de fapt, o platformă mobilă care poate fi manevrată atât din mașină cât și din afara acesteia. Platforma are la baza un mecanism complex care funcționaează datorită cilindrilor hidraulici, a electromotorului și cu ajutorul rolelor de ghidare. Sistemul este coordonat de mai mulți senzori și de un modul electronic programat care automatizează mișcarea cu ajutorul unei aplicații mobile care este valabilă atât pentru sistemul de operare iOS, cât și Android.
Platforma care este integrată în AVAI este una simplă: se deschide automat, șoferul urcă pe platformă, acolo scaunul se prinde de unele elemente speciale, apoi se închide și se poziționează în fața volanului. Platforma are senzori care o poziționează automat la nivelul solului sau carosabilulu. Mașina are cutie de viteze automată, sistemul tradițional de frână și accelerator au fost proiectate într-un singur mecanism, care poate fi ușor controlat cu o singură mână.