Povestea tânărului pianist român, admis la Academia Regală de Muzică din Danemarca. Daniel Dumitrașcu, înscris în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Sunetul unui pian poate spune povești mai frumoase decât cele mai elaborate cuvinte. Fiecare notă cântată de tânărul pianist român Daniel Dumitrașcu pare să aducă cu sine o întreagă odisee a pasiunii și talentului. Astăzi, Daniel a cucerit marile scene ale lumii și a fost înscris în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”.

La vârsta de doar 6 ani, Daniel descoperă pasiunea pentru pian, simțind că fiecare atingere a claviaturii îl purta într-o lume magică, unde sunetul își găsește glasul. A debutat ca solist la vârsta de 16 ani alături de orchestra Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești, cântând sub bagheta unor dirijori precum: Tiberiu Soare, Cristian Spătaru, Riku Okamoto, Alexandru Ganea.

Anii au trecut, iar talentul său a strălucit mai puternic de la an la an. A cucerit scena concursului International Musical de France, obținând, în 2019, Premiul I. Încă de atunci, sunetul său a călătorit dincolo de granițe, aducând cu sine recunoaștere și admirație.

La vârsta de 6 ani am avut parte de o întâmplare neprevazută. Părinții au vrut să mă înscrie cursuri de dezvoltare personală, iar secretara Palatului Culturii din Ploiești ne-a propus să încercăm un instrument, de exemplu pianul. M-a dus într-o sală, m-am așezat la pian și am început să cânt cu ambele mâini, folosindu-mi toate degetele. Uimire pe fața dânsei și concluzia: trebuie să studieze pianul. Spunea că se întâmplă rar ca un copil, la prima atingere a instrumentului să folosească ambele mâini. Apoi am început să ne cunoaștem, eu și pianul, să devenim prieteni și mi-am dat seama în timp, că asta mă bucură și mă împlinește”, povestește Daniel.

Dar drumul lui Daniel către excelență nu s-a oprit aici. În 2012, la Paris, a obținut Premiul Special al Juriului în cadrul Concursului International Grand Music Interprets, confirmând astfel nu doar talentul său, ci și devotamentul și munca depuse în fiecare notă. Mai mult, Daniel a fost laureat al concursului International Orbetello Piano Competition în Toscana, Italia, și a fost admis în cadrul Isa Kammermusik Sommerakademie din Germania. În 2022, acesta debutează la celebra Salle Cortot, Paris, în cadrul Académie Internationalle de Musique de Paris.

De asemenea, Daniel cântă constant în recitaluri ca pianist solo, în grupuri de muzică de cameră și ca acompaniator, performând pe scene din România, Franța, Italia, Grecia, Austria, Olanda, Danemarca sau Germania. De-a lungul anilor a avut șansa să studieze și să participe la masterclass-uri cu pianiști de renume precum: Dirk Mommertz, Marianna Shirinyan, Josu de Solaun, Roland Präll, Thomas Bockheller, Diana Ketler, Tobias Haunhorst ori Csiki Boldizsar.

Culmea succesului său a venit când, cu sufletul plin de muzică și cu inima deschisă către noi orizonturi, Daniel a fost admis la prestigioasa Academie Regală de Muzică din Copenhaga, Danemarca. Rezultatul a fost uluitor: 12 puncte din 12 posibile, un triumf care l-a plasat în fruntea clasamentului și l-a consacrat ca fiind singurul candidat cu un astfel de rezultat impecabil.

Succesul este rezultatul muncii și a studiului intens, strâns legate de talent și de simțire. Nu știu dacă există desăvârșire muzicală. Poate fi un nivel înalt de înțelegere a muzicii și de interpretare, dar întotdeauna cred că este loc de mai mult”, spune tânărul pianist.

Daniel Dumitrașcu nu este doar un pianist talentat, ci și un tânăr dedicat dezvoltării și promovării României în afara granițelor. Astfel, înscrierea sa în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, lansată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, aduce o notă de inspirație în peisajul cultural și educațional al țării.

Cu fiecare acord cântat cu pasiune și fiecare premiu câștigat cu dăruire, Daniel Dumitrașcu reprezintă un exemplu viu al potențialului extraordinar al tinerilor români în lumea muzicii și nu numai. Drumul său este unul plin de sacrificii, perseverență și devotament, iar sunetul său este o poveste vie a aspirațiilor și visurilor pe care le împărtășește în întreaga lume. Daniel nu doar cântă, ci și inspiră, aducând o lumină nouă în rândul tinerei generații românești.