POEZIA în Grădina Valorilor Românești

Vineri, 30 iulie, a fost o zi plină de poezie în Grădina Valorilor Românești.

În cursul dimineții a avut loc atelierul de lectură și scriere creativă cu tema “Poezia verii”. Copiii au avut ca suport pentru această temă două dintre poeziile marilor poeți români, “Zi de vară” și “Noapte de vară” scrise de George Topârceanu, respectiv George Coșbuc. Apoi, plecând de la acestea au discutat și au încercat să înțeleagă diferite tehnici literare.

Iar în a doua parte a zilei, au recitat și cântat. Zeci de copii veniți în Grădina Valorilor Românești  au participat la un concurs interactiv de interpretare poezii, acompaniat de scurte momente de muzică clasică, oferite de membrii Clubului de Excelență ai Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Concursul a avut două probe: interpretarea unei poezii la alegere și interpretarea unei poezii la prima vedere.

Printre cei care s-au bucurat de o după-amiază de poezie în aer liber s-a numărat și marele poet Radu Cârneci – deținator al mai multor premiere culturale printre care se află redactarea poeziei “Miorița” în şapte limbi. În calitate de invitat special și președinte al juriului, poetul le-a vorbit copiilor despre dragostea lui pentru poezie și importanța acesteia pentru dezvoltarea noastră.

Alături de domnia sa s-au aflat doamna Ștefania Cosovei, autoare a 5 volume de proză scurtă și roman și doamna Marieta Rădoi Mihăiță, care a publicat 4 cărți și o diversitate de creații literare în diferite reviste de cultură.

Au interpretat poezii scrise de marii poeți ai Romaniei, Lucian Blaga, Mihai Eminescu, Tudor Arghezi sau Nichita Stanescu al caror bust se află în Grădina Valorilor Românești, iar la final, ca răsplată pentru pasiunea cu care au recitat, cei mai buni interpreți au primit cărti de poezii.

Primul loc a fost împărțit de două fetițe, Andreea Butiac (11 ani) și Andreea Nemil (13 ani), premiul II – Maria Vasilescu (12 ani), iar Bianca Ionescu (12 ani) premiul III.  Premiile speciale le-au revenit altor două fetiţe cu vârsta de 12 ani: Maria Pavel şi Alexandra Teodorescu.

Iar pentru a crea o atmosferă cât mai adecvată, cinci dintre tinerii talentați ai Clubului de Excelență au interpretat piese, la diferite instrumente: Mircea Gogoncea, Cătălin Vlad și Timotei Aiordăchioei la chitară clasică, Răzvan Aiordăchioei la vioară și Andrei Aiordăchioei la corn.

Activitățile în Grădina Valorilor Românești continuă! Cei care doresc să participe sunt invitaţi să consulte programul activităţilor, iar pentru informații suplimentare ne puteți contacta la tel. 031.425.58.82.

Înregistrare din cadrul evenimentului cu momentul artistic susținut de Mircea Gogoncea și Vlad Cătălin la chitară clasică: