OLIMPIADELE PREȘCOLARILOR pentru 15.000 de copii, în peste 300 de grădinițe din întreaga țară

Singurul concurs național dedicat copiilor cu vârste între 3 și 6 ani a început, în această săptămână!

OLIMPIADELE PREȘCOLARILOR, organizat de Fundața Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, oferă o evaluare obiectivă a nivelului de dezvoltare socio-emoțională și cognitivă a copiilor de vârste mici.

Această evaluare le va permite educatorilor și părinților sau altor adulţi care participă la creşterea, dezvoltarea şi educaţia acestor copii să înţeleagă mai bine ce aşteptări pot avea în privinţa copiilor, în raport cu vârsta pe care o au, şi cum pot sprijini şi stimula mai eficient procesul lor de învăţare şi dezvoltare.

În funcţie de vârsta copilului, aceștia pot verifica nivelul de înţelegere a cerinţelor vârstei respective, modul în care copiii îşi pot demonstra abilităţile intelectuale şi capacităţile de răspuns rapid la întrebări.

Specialiștii și psihologii FDVDR, pot veni, apoi, în sprijinul părinților și educatorilor, oferindu-le consiliere în ceea ce privește crearea, la grădiniță sau acasă, a unui mediu pozitiv şi stimulativ pentru învăţare și dezvoltare.

O dezvoltare optimă şi adaptarea la cerinţele concursului presupun dezvoltarea atât a  abilităţilor intelectuale IQ – funcţii cognitive, atenţie, memorie, rezolvare de probleme, etc, cât şi dezvoltarea abilităţilor emoţionale EQ – perceperea, înţelegerea şi exprimarea emoţiilor, astfel încât să se stabilească şi să se menţină relaţii sociale sănătoase cu ceilalţi, abilităţi de lucru în echipă, utilizând o comunicare eficientă – abilităţi sociale.

Aceste abilităţi îi vor ajuta pe copii să ajungă adulţi competenţi, autodisciplinaţi, fericiţi, capabili să îşi poată contola emoţiile, la fel de bine pe cât pot să răspundă la ale celorlalţi, astfel încât să se înţeleagă bine cu ei.

Lumea în care se nasc copiii de astăzi este o lume complexă, într-o permanentă schimbare, iar aceștia trebuie să o înțeleagă, să fie pregătiți să-i facă faţă, și să accepte provocările, într-un mod practic, creativ, inovator.

Până pe 31 mai, emoțiile îi vor ghida pe cei mici, majoritatea fiind la prima întâlnire cu o formă de concurs organizat. Prin exerciții adaptate vârstei lor, aceștia își vor dezvolta spiritul de competiție, vor afla mai multe despre propriile limite și, de ce nu, se vor ambiționa să le depășească.

La finalul concursului, toți copiii vor primi diplome de participare, în format electronic, iar grupele cu cei mai mulți care vor obține cel mai mare punctaj vor primi seturi de materiale educaționale, utile desfășurării activității didactice.

Concursul Național „OLIMPIADELE PREȘCOLARILOR” se află la cea de-a XI-a ediție și este înscris în Calendarul Activităților Educative Municipale (CAEM), desfășurate sub egida Inspectoratului Școlar al Municipiului București.