Noile studii arată că stilul de viață determină longevitatea

Chiar dacă cunoașterea genomului a permis cunoașterea unor gene implicate în longevitate, totuși obiceiurile și comportamentele noastre ne pot prelungi sau scurta viața.

Dr. Hans Dielhl este unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în medicina stilului de viață. Într-un interviu acordat de domnia sa a fost evidențiat rolul unui stil de viață sănătos, pentru o longevitate activă.

Domnule Dr Hans Diehl, medician stilului de viață este disciplina cu cea mai rapidă răspândire în practica medicală. Care sunt premisele acestei discipline în speranța unei longevități sănătoase și active?

Bărbații în vârstă de 45 de ani ar putea trăi încă 11 ani dacă ar urma 7 obiceiuri de sănătate

Dr. Diehl: Unul dintre primele studii care au explorat efectul stilului de viață și al obiceiurilor sănătoase asupra longevității și sănătății fizice a fost cel realizat de Dr. Lester Breslow. În studiul său, realizat în  Alameda, California, Dr. Breslow a înrolat 7.000 de persoane și i-a urmărit timp de 20 de ani. El a descoperit că bărbații în vârstă de 45 de ani ar putea trăi încă 11 ani dacă ar urma 7 obiceiuri de sănătate, în comparație cu bărbații care au practicat doar 3 sau chiar mai puține dintre aceste obiceiuri.

Care sunt aceste obiceiuri sanatoase?

Dr Diehl:

1. Fumatul interzis
  2. Lipsa alcoolului sau consumul moderat
  3. Exercitii fizice zilnice
  4. 7 pana la 8 ore de somn
  5. Menținerea unei greutăți normale
  6. Evitați gustările între mese
  7. Mic dejun sănătos zilnic

În plus, acești bărbați supuși studiului au fost mai puternici și mai sănătoși si au evitat  boli precum bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, cancerul și  diabetul. Dr. Breslow însuși a respectat acest stil de viață si a trăit până la vârsta de 97 de ani fara boli cronice.

Există si alte studii?

Dr. Diehl: Da, studiul 5-Health-Habits realizat de Școala de Sănătate Publică Chan de la Universitatea Harvard. Menținerea celor cinci obiceiuri sănătoase, si anume dieta sănătoasă, mișcarea regulatăă, greutate corporală normală, consum de alcool moderat șși lipsa fumatului și, ar putea prelungi substanțial speranța de viață la adulții americani cu 12 până la 14 ani.

Mai exact, o femeie în  vârsta de 50 de ani  se asteaptă  să trăiască aproximativ 79 de ani. Dar se poate ți 93 de ani, ceea ce reprezintă o diferență de 14 ani de longevitate. În mod similar, un bărbat la vârsta de 50 de ani se poate aștepta să trăiască 76, dar ar putea chiar și  88 de ani, ceea ce reprezintă o diferență de 12 ani în longevitate. Ce face diferența în longevitatea lor? Fix cele 5 obiceiuri sănătoase mentionate mai sus.

Așadar, adoptarea unui stil de viață sănătos fără fumat și consum moderat de alcool, o greutate normală, exerciții zilnice și o dietă simplă ar putea prelungi și prelungi substanțial speranța de viață la adulții cu 12 până la 14 ani.