Mișcarea Wake UP, platformă pentru susținerea drepturilor femeilor din România și a condiţiei lor în societatea modernă, organizează, pe data de 23 noiembrie, la ora 12:00, un eveniment manifest, pentru a marca „Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor”, care se sărbătorește, în fiecare an, pe 25 noiembrie.
Prin această acțiune, realizată sub forma unui flashmob, ne propunem să dăm startul unei campanii de activism împotriva violenței domestice, generând o perioadă de reflecție și luare de atitudine de către întreaga societate.
Este momentul să conștientizăm cu toții gravitatea acestui fenomen, care numai anul trecut a ucis aproape 200 de femei, și care la fiecare 30 de secunde produce o victimă a unui abuz fizic, psihic sau sexual, printre femeile românce.
Comunitățile au datoria să reflecteze, însă guvernele au responsabilitatea să acționeze.
Din punct de vedere legislativ s-au făcut, în ultimii doi ani, câteva progrese majore. A fost adoptată Strategia Națională 2018-2021 privind promovarea egalității de șanse între femei și bărbați și prevenirea și combaterea violenței domestice, document programatic care propune României un nou model social din perspectiva de gen, bazat pe respect, demnitate, responsabilitate, echitate și justiție socială.
Totodată, a fost adoptată Legea 174/2018 privind prevenirea și combaterea violenței în familie care aduce modificări și completări Legii 217/2003. Legea armonizează prevederile Convenției de la Istanbul cu legislația națională, Convenția reprezentând cel mai important instrument juridic de cooperare internațională în domeniu.
România a fost cel de al 14-lea stat care a ratificat Convenția de la Istanbul, prin Legea nr. 30/2016.
Noutatea Legii 174/2018 este Ordinul de Protecție Provizoriu care poate fi emis pe loc de către organele de Poliție.
Mișcarea Wake UP susține orice demers care poate contribui la eliminarea violenței împotriva femeilor, egalitatea de șanse şi de tratament între femei și bărbați, care reprezintă un principiu fundamental al drepturilor omului, cu o largă aplicare în diferite domenii.
De aceea, printre obiectivele imediate pe care mișcarea Wake UP le susține, se numără:
- Informarea și conștientizarea opiniei publice cu privire la legislația din domeniul egalității de șanse și tratament între femei și bărbați și al anti-discriminării;
- Elaborarea unor politici publice, în toate domeniile de activitate, luându-se în considerare nevoile specifice ale femeilor și ale bărbaților;
- Promovarea unei educații civice bazată pe identificarea, semnalarea și sancționarea tuturor formelor de discriminare.