Muzeul National de Istorie a Romaniei da startul expozitiilor temporare la inceput de an, inaugurand expozitia “Stindardul liturgic al lui Stefan cel Mare. De la facere la… refacere”. Data vernisajului, 12 ianuarie 2012, nu este intamplator aleasa fiind legata de unul din momentele glorioase ale domniei lui Stefan cel Mare – stralucita victorie obtinuta asupra otomanilor, la Vaslui, pe 10 ianuarie 1475.
Daca in luna iulie a anului 2011 stindardul era expus in cadrul proiectului „Exponatul lunii” (deci, intr-o formula muzeistica foarte restransa), cercetarile ulterioare si rigorile tehnice, impuse de itinerarea peste hotare, au facut posibila realizarea, in jurul acestei capodopere a broderiei bizantine tarzii, a unei extrem de interesante expozitii.
Ce masuri de protectie au fost luate?
Au fost luate masuri speciale pentru transportul stindardului in conditii ireprosabile si expunerea acestuia respectand toate criteriile de conservare, spre a proteja broderia pentru a carei restaurare s-au depus eforturi, umane si materiale, deosebite. In acest sens a fost realizata o caseta din plexiglas, in care a fost introdus stindardul; ca o masura suplimentara de protectie, in interiorul casetei a fost introdus heliu (stiut fiind ca acest gaz inert previne oxidarea firului de argint folosit in executarea broderiei). Casetei i s-a confectionat un suport special si tot acest „angrenaj” a fost introdus sub un clopot de plexiglas.
Care este simbolistica?
Cercetatorii muzeului nu s-au multumit doar cu putinul care se stia despre stindard, ci au intreprins o cercetare amanuntita, in urma careia s-a putut reconstitui fascinanta istorie a descoperirii si readucerii in atentia comunitatii stiintifice (si nu numai), la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, a stindardului aflat atunci la Manastirea Zografu, incitanta epopee a recuperarii artefactului de la Muntele Athos in timpul Primului Razboi Mondial si repatrierii acestuia la sfarsitul anului 1919, „calatoriile” facute de stindard pe toate meridianele lumii sau complexul si indelungatul proces de restaurare, ce a readus aceasta capodopera la viata. Ba mai mult decat atat, au fost realizate cercetari pentru ca publicul sa inteleaga pe deplin contextului istoric in care piesa a fost creata, dar si simbolistica sa cu totul speciala.
Toate acestea vor putea fi gasite in cadrul expozitiei „Stindardul liturgic al lui Stefan cel Mare. De la facere la… refacere”, care este deschisa in perioada 12 ianuarie – 12 martie 2012 si poate fi vizitata de miercuri pana duminica intre orele 9.00 – 17.00.