“Traviata” și muzica clasică în locul păpușilor – înainte să învețe să vorbească, Ioana era deja fascinată de muzica clasică. Zeci de concursuri și premii, sute de repetiții, mii de partituri, milioane de note muzicale și nenumărate aplauze și ovații. Așa pot fi rezumate munca și eforturile asiduue ale unei tinere de o valoare excepțională, pentru ca talentul ei să se transforme în performanță.
Ioana are 16 ani și a obținut peste 50 de premii I la concursurile naționale și internaționale de interpretare instrumentală. Lor li se adaugă numeroase recitaluri, concerte, turnee în urma cărora a fost recompensată cu distincții, premii speciale, de onoare și de excelență, toate datorate talentului și pasiunii cu care ea interpretează fiecare acord la vioară.
De mică și-a dorit să cânte…la început vocal, iar apoi a descoperit instrumentele muzicale. La nici 4 ani, Ioana cânta la pian, dar marea descoperire a fost vioara, “regina instrumentelor”-așa cum apărea ea în poveștile pe care tatăl i le spunea când era mică. În familia Ioanei vioara și muzica clasică au fost mereu prezente prin tatăl, profesor de muzică sau prin fratele mai mare al Ioanei, și el pasionat de vioară. De aici până la solfegiile pe care Ioana le-a învățat, înainte să știe să vorbească, nu a fost decât un pas.
Concursul de interpretare “Garabet Avachian” a fost primul dintr-un lung șir, greu de contabilizat, la care Ioana a impresionat audiența și juriul și a fost răsplătită cu cel mai mare premiu din concurs. Despre primii săi pași pe scenă, la doar 7 ani, Ioana își amintește: “îmi tremurau foarte rău picioarele, dar nu și mâinile, pe care eram foarte sigură.”.
La concursuri Ioana a mers, de fiecare dată, cu fratele său mai mare. Amândoi intrau în concurs, însă la categorii diferite.
Fiecare debut i-a adus Ioanei recunoaștere și răsplata muncii depuse zi de zi. “Cel mai drag premiu câștigat este cel de la concursul “Gianluca Campochiaro”, în 2008, în Italia unde, pentru a nu concura cu fratele meu, am acceptat să particip la cea mai mare categorie de vârstă din concurs, 25-35 ani. M-am întors atunci acasă, de la primul meu concurs internațional în afara țării, cu două premii: premiul I la categoria de vârstă la care fusesem înscrisă și marele premiu al concursului.”
Pentru a-și împlini talentul, așa cum se întâmplă în cazul copiilor și tinerilor asemeni ei, copilăria Ioanei a însemnat ore de pregătire la vioară, de studiu, audiții și sacrificii. De fiecare dată pentru ea un nou concurs sau un recital reprezintă pași importanți în realizarea visului său: acela de a fi o mare artistă.
Un suflet de artist alături de care au fost întotdeauna familia și profesorii. În școala generală, sub îndrumarea prof. Magdalena Ursu, de la Liceul de muzică “Dinu Lipati”, Ioana a obținut nu doar premii, ci și încredere în visul ei. În prezent, Ioana este pregătită de prof. Elena Baltaga de la Liceul de muzică “George Enescu” din București.
Talentul său remarcabil și rezultatele de excepție au făcut ca Ioana să devină membră a Clubului de Excelență al Fundației Dan Voiculescu. Astfel, ea va beneficia de întreg sprijinul necesar în desăvârșirea sa.
[oqeygallery id=126]
Fotografii Dan Marinescu/FDV, arhiva personala Ioana Georgeta Iordache