Înainte să înceapă școala

Copiii nu sunt deloc incantati cand trebuie sa revina la un orar rigid. Mai mult de doua luni a facut ce-a vrut: s-a amuzat, s-a jucat, s-a culcat tarziu. Curand, programul lui se va schimba total. Daca il ajuti, va depasi acest hop fara probleme si fara stres. Iata ce ai de facut.

Pregatirea trebuie inceputa cu cel putin o saptamana inainte. Fii un pic mai disponibila decat de obicei, ofera-i toata afectiunea ta si totul va fi in regula.

Cu o saptamana inainte
Fii intelegatoare daca micul tau scolar respinge schimbarile. Nu il certa si nu il pedepsi. Daca protesteaza cu: “Dar inca e vacanta”, explica-i ca oricine are nevoie de timp sa se acomodeze cu un nou program si ca, astfel, ii va fi mai usor.

– Copilul ar trebui sa revina la programul de somn din timpul scolii. Seara, ideal ar fi ca la ora 21.00 sa fie in pat, gata de culcare. Daca este obisnuit sa ii citesti o poveste, trimite-l in pat la 20.30, ca sa aveti o jumatate de ora la dispozitie. Dimineata nu il trezi tu, ci pune-i ceasul sa sune (sa se acomodeze si cu el).

– Obisnuieste-l sa ia zilnic micul dejun. Chiar daca nu ii e foame, trebuie sa manance ceva: un pahar de lapte cu biscuiti, o feliuta de paine cu unt si branza sau gem, cereale cu lapte. Spune-i ca altfel va fi obosit si nu va avea forte sa invete.

– Adu mai des in discutie scoala. Marcheaza pe un calendar ziua in care incepe scoala (nu il anunta brusc: gata, maine mergi la scoala) si numarati impreuna zilele. Afla care sunt ingrijorarile sale vizavi de scoala si incearca sa il linistesti. Explica-i de ce trebuie sa mearga la scoala, cu argumente adaptate caracterului si varstei lui: ca isi va face noi prieteni, ca va descoperi lucruri noi si interesante etc.

– Cumparati impreuna obiectele necesare pentru scoala. Fa din asta o activitate amuzanta si incurajeaza-l sa se implice. Lasa-l sa aiba un cuvant de spus in alegere. Daca isi doreste penarul care are pe el personajul de desene animate preferat, pe acela cumpara-l, chiar daca trebuie sa platesti un pic mai mult.

Cu o zi inainte
Maine e ziua cea mare (i-ai aratat pe calendar), deci nu va fi surprins. Totusi, nu uita ca e foarte emotionat si ca are nevoie de tine. Acorda-i tot sprijinul, fii langa el cand se pregateste. Ii va prinde bine sa stie ca nu trece singur prin toate astea si ca iti poate cere sfatul.
– Este agitat, ii este teama sa nu uite acasa ceva. Stai langa el cand se pregateste si verificati impreuna daca e totul in ordine. Daca doreste, lasa-l sa ia cu el o jucarie sau un obiect drag lui.

Prima zi
Atitudinea pe care o ai in aceste momente il influenteaza enorm pe cel mic. Nu te arata nelinistita, caci transmiti aceasta neliniste si copilului.

– Ar fi bine ca macar unul dintre parinti sa mearga cu el la scoala si chiar sa il insoteasca pana in clasa. Daca nu e posibil, nu te invinovati. Explica-i ca diseara o sa aveti timp sa discutati pe larg despre eveniment.
– Pe drum, incurajeaza-l si incearca sa ii risipesti emotiile, povestindu-i o intamplare hazlie despre prima ta zi de scoala.
– O data ajunsi acolo, arata-te incantata si fa-l sa se simta in largul lui: “Ce frumos si curat arata clasa”, “Uite ce de copii. O sa-ti faci multi prieteni”. Daca ai obiectii sau nemultumiri, nu le comenta de fata cu cel mic. Le vei lamuri cu invatatoarea.
– Aminteste-i amanuntele privind sosirea si plecarea de la scoala: cine il aduce, cine si cand vine sa il ia. Foarte important! Sa nu isi faca griji daca imediat dupa terminarea orelor nu te vede in curte. Expli-ca-i ca s-ar putea sa intarzii un pic, dar sa stea linistit sa astepte.
– Acasa, fa-ti timp si lasa-l sa povesteasca tot ce a facut in prima zi: ce i-a placut si ce nu, ce il ingrijoreaza si ofera-i sfaturi. Se va convinge ca esti alaturi de el pentru a-i da o mana de ajutor.

Sursa: Revista Olivia

ro_RO