Geniul care schimba lumea. De la Einstein, la Steve Jobs

Omul talentat atinge tintele pe care altii nu le pot atinge; omul genial atinge tintele pe care ceilalti nu le vad, spunea Arthur Schopenhauer.

Albert Einstein, personalitatea care apare instant in mintea oricui aude cuvantul ,,geniu”, a ilustrat perfect definitia data de filosoful german. Si alti fizicieni inteligenti au venit cu solutii la probleme complexe. Einstein a rezolvat probleme despre care altii nici macar nu stiau ca au fost vreodata, scrie Financial Times.

Dar poate exista un geniu in afaceri? Este o intrebare-cheie, la care unul dintre raspunsuri putea fi Steve Jobs, care a murit in urma cu o saptamana.

Istoria ne-a oferit personalitati precum Thomas Edison, care a exploatat descoperirea electricitatii pentru a lansa o serie de produse comerciale.

Walt Disney, care pe langa sa creeze personaje de neuitat, a transformat divertismentul intr-o activitate de corporatie.

Henry Ford a definit industria auto moderna si a demonstrat potentialul productiei pe banda rulanta.

Daca acesti oameni nu ar fi existat, lumea businessului ar fi fost alta.

Schopenhauer ar fi recunoscut caracterul genial al celor de mai sus.

Ar fi avut insa o problema in a-i declara genii pe cei care au inventat televizorul, un rezultat inevitabil avand in vedere avantul tehnologic al anilor ’20.

Din acest motiv, problema televizorului a fost rezolvata de mai multi oameni, in acelasi timp. Ei au vazut cererea pe piata si au venit cu solutii.

In mod similar, Alfred Sloan – probabil cel mai talentat manager al secolului 20 – nu a creat General Motors, dar a reusit sa puna in miscare un gigant inert, ceea ce predecesorii sai nu au reusit.

Ca si Bill Gates care, oferind IBM capacitatile de programare pentru computerul personal, a rezolvat o problema pe care altii o cunosteau, dar nu-i vazusera solutia.

Un geniu in business , care vede ceea ce alti nu reusesc, nu are o legatura directa cu capacitatea de a fi un bun manager, care organizeaza grupuri mari de oameni si ii mobilizeaza spre un tel complex, comun.
Edison avea putine tangente cu managementul; autocratul si irascibilul Ford, de asemenea.

Cea mai mare realizare a lui Steve Jobs a fost faptul ca a popularizat interfata grafica pentru utilizatorii de computer.

Jobs nu a inventat computerul, si nici macar interfata, pe care o vazuse in anii tineretii la Xerox. Insa ideea de a construi un computer la folosirea caruia utilizatorul sa nu fie nevoit sa stie ceva despre aceste masini a fost un concept de geniu.

Sloan si Gates au devenit oameni bogati. Noi nu ni-i amintim pe Einstein, Newton sau Mozart pentru averile lor. Talentul este potrivit pentru a face averi, geniul pentru a schimba lumea, concluzioneaza FT.com.

ro_RO