Francesca Velicu, premiată la Paris

Avea mai puțin de patru ani când a început să ia lecții de balet. După doar câteva luni de pregătire, Francesca Velicu a ajuns pe scena Operei Naționale din București într-un spectacol pentru copii, iar de atunci este colaborator al Operei române în spectacolele Corsarul și Albă ca Zăpada.

Francesca a obținut numeroase premii, naționale și internaționale, printre care se numără: premiul I la Concursul internațional de dans clasic și Contemporan ”WBC Open Romania”, desfășurat la Sibiu, în perioada 6-9 iulie 2012 (destinat elevilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 18 ani, studenţilor şi balerinilor profesionişti cu vârsta maximă de 26 ani), premiul I la concursul „Cel mai talentat impresionist”, București -august 2010, premiul I la concursul de dans pentru copii „Dance star” – iunie 2008

Acum are 14 ani și este deja recunoscută atât pe plan național cât și internațional. Prestația artistică a micuței balerine și grația cu care pășește pe scenă au fost remarcate și de către  juriul Concursului Internațional Youth America Grand Prix, la care Francesca a participat în perioada 16 – 19 noiembrie.

Aceasta a reușit performanța de a ocupa locul al II-lea la categoria junior, în semifinala pe Europa a Concursului YAGP, desfășurată la Paris. În competiție aceasta a concurat cu alți 120 tineri foarte talentați și bine pregătiți.

Youth America Grand Prix a fost lansat în anul 1999  de către doi foști dansatori de renume mondial al Bolshoi Ballet și este unul dintre cele mai mari concursuri internaționale de balet, organizat în întreaga lume, destinat tinerilor cu vârste cuprinse între 9 și 19 ani, indiferent de naționalitatea acestora.

Încă de la înființare, YAGP a devenit un loc de întâlnire cunoscut pe plan internațional pentru studenții și profesorii de dans, oferind posibilitatea de a  face schimb de idei, împărtăși din experiența lor și de a fi la curent cu cele mai noi abordări ale baletului clasic și dansului contemporan.