Festivalul Internațional de Film "București"

Festivalul Internațional de Film “București”, care se va desfășura în perioada 15-21 aprilie 2013, reprezintă prima mare competiție cinematografică de film de lung metraj organizată la București, începând din anul 2005.
Conceput ca un festival deschis cinematografului de arta, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente și promovează tineri realizatori de film care s-au făcut deja cunoscuți pe plan intern sau în competiții internaționale, Festivalul International de Film “București” își respectă și în acest an tradiția, organizând o competiție de lung metraj în cadrul căreia cele mai bune filme vor fi răsplătite cu premii dintre care nu vor lipsi Trofeul Festivalului și Premiile de Excelență B-EST IFF.

Invitatul special al celei de-a 9-a ediții a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (B-EST) este cineastul israelian Amos Gitai, posesorul unei filmografii impresionante, ce însumează peste 50 de scurtmetraje, documentare și lungmetraje de ficțiune, printre care Eden (2001), Kedma (2002), Alila (2003), Țara Făgăduinței (2004) sau Lullaby to My Father (2011). Opera lui Amos Gitai a fost subiectul unor retrospective importante organizate la Centrul Pompidou, Lincoln Center, Kunstwerk Berlin și Cinematecile din Madrid, Ierusalim, Paris, Sao Paulo, Tokio sau Toronto.

Regizorul israelian va prezenta la București filmul Free Zone / Zonă liberă (2005), cu Natalie Portman, Hana Laszlo, Hiam Abbass și Carmen Maura în rolurile principale, iar la sfârșitul proiecției va participa la o sesiune Q&A.

Festivalul este organizat de Fundația CHARTA. Secțiunea de film pentru copii este organizată în parteneriat cu Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.
Imagini de la festivitatea de premiere :
[oqeygallery id=297]
Fotografii Dan Marinescu/FDVDR