Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României continuă să aducă la lumină secretele vieții lungi ale celor mai longevivi seniori în proiectul „Harta Longevității în România”. Un nou reper pe această hartă este comuna Seaca de Pădure din județul Dolj. O localitate rurală cu mai puțin de 800 de locuitori, comuna Seaca este un exemplu al modului în care munca fizică regulată, stilul de viață echilibrat și practicile sănătoase transmise din generație în generație contribuie la longevitatea remarcabilă a seniorilor.
Cercetarea realizată până acum a relevat existența a peste 370.000 de persoane cu vârsta de peste 85 de ani, iar Seaca de Pădure, județul Dolj, se remarcă prin faptul că 7,55% din populația sa are peste 85 de ani, un procent semnificativ mai mare decât media națională, unde segmentul 85+ reprezintă doar 1,94% din totalul populației rezidente, raportat la o speranță de viață de aproximativ 76,5 de ani.
În Seaca de Pădure, locuitorii care au depășit vârsta de 85 de ani trăiesc vieți active, centrate pe muncă și legături strânse cu natura. Un exemplu este Constanța Belei, în vârstă de 91 de ani, care încă se ocupă zilnic de grădinărit și nu lasă niciun moment să treacă fără muncă. „Eu mă iau cu ciomagul și mai plec pe ici, pe colo”, spune ea, subliniind dorința de a rămâne activă cât timp Dumnezeu îi permite să trăiască.
La fel de impresionantă este povestea Ioanei Bercea, care se apropie de vârsta de 100 de ani. Deși anii nu au fost lipsiți de greutăți, Ioana a reușit să-și păstreze optimismul și dragostea pentru muzică.
Proiectul „Harta Longevității în România” este unic prin faptul că aduce în prim-plan nu doar poveștile de viață ale seniorilor din localități precum Seaca, ci și analizează în detaliu factorii care le influențează longevitatea. Cercetătorii implicați în proiect studiază factorii genetici și stilul de viață care contribuie la calitatea vieții a acestor seniori.
Specialiștii apelează în etapa calitativă a cercetării la evaluări medicale și genetice, studii socio-antropologice și analize comportamentale, toate având ca scop identificarea factorilor care influențează longevitatea. Primele concluzii au arătat că și în comuna Seaca, la fel ca și în celelalte localițăți incluse pe „Harta Longevității în România”, munca fizică, alimentația bazată pe produse locale și relațiile familiale solide sunt doar câțiva dintre factorii care au contribuit la sănătatea pe termen lung a locuitorilor.
„Harta Longevității în România” este un proiect transdisciplinar de cercetare derulat de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, fiind pentru prima dată când România are o hartă completă a seniorilor longevivi din întreaga țară.
Pe 9 octombrie 2024, rezultatele proiectului „Harta Longevității în România” vor fi prezentate la Academia Română. Factorii care contribuie la longevitate, identificați în cadrul acestui proiect, vor fi folosiți pentru a inspira schimbări pozitive în comportamentele legate de sănătate la nivel național.