Evaluari nationale- se modifică baremul de corectare la română

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a anunţat, ieri, că a emis un ordin intern în care a cerut modificarea baremului de corectare la proba de limba română. Astfel, la cel mai controversat subiect în care elevii erau puşi să identifice subordonata din fraza “Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii” vor fi punctate atât varianta “subiectivă”, prevăzută de barem, cât şi cea “predicativă”.
Cu puţin timp în urmă am finalizat şedinţa de lucru la nivelul ministerului, comandamentul care a centralizat tot ce se poate spune că constituie subiect vizavi de evaluarea naţională. În acest sens, având păreri divergente chiar din partea experţilor de la Academia Română, plecând de la ceea ce s-a întâmplat în această evaluare, în care aproximativ 42 la sută au răspuns că propoziţia ar fi subiectivă şi 40 şi ceva la sută, că ar fi predicativă , am comunicat centrelor de evaluare să puncteze ambele variante. Am emis un ordin intern. Nu avem o altă soluţie în acest moment”, a declarat Liviu Pop.
El a apreciat că vor fi contestatari ai acestei decizii, însă nu este vorba decât o îndreptare a unei erori “pe care au făcut-o alţii înaintea noastră”.
Ministrul interimar al Educaţiei a ţinut să precizeze că autorii subiectelor sunt foarte prost plătiţi, ei primind câte 7 lei pentru fiecare text, sumă care se împarte la toţi realizatorii respectivului subiect.