Dezvoltarea unor bune abilitati de organizare este ingredientul cheie pentru succesul la scoala si in viata. Desi prin natura umana unii sunt mai organizati decat altii, oricine poate folosi rutine si metode sistematice de organizare pentru a-si ajuta copilul „sa se adune”. Iata o lista de strategii pe care o puteti folosi pentru a va putea ajuta copilul sa-si tina si sa-si mentina viata sub control.
1. Folositi liste
Ajutati-va copilul sa-si faca un obicei din a face liste cu lucruri de facut. Folositi listele pentru notarea sarcinilor, lucrurilor pe care trebuie sa le faca prin casa si a materialelor pe care trebuie sa le pregateasca pentru a doua zi la scoala. Copilul ar trebui sa tina un carnetel dedicat notarii temelor pe care le are de facut. Bifand sau taind cu o linie pe lista cele terminate de rezolvat ii va da un sentiment de implinire.
2. Organizati temele
Inainte de a incepe o sedinta de facut teme, incurajati-va copilul sa numeroteze exercitiile in ordinea in care ar trebui sa le faca. Ar trebui sa inceapa cu unul care nu e prea lung sau prea dificil, dar in acelasi timp sa evite a lasa pe cel mai greu sau cel mai lung pentru final.
3. Stabiliti un loc de studiu
Copilul ar trebui sa studieze in acelasi loc in fiecare seara. Acesta nu e necesr sa fie dormitorul, dar ar trebui sa fie un loc linistit cu putine lucruri ce ar putea sa-l distraga. Toate rechizitele pentru scoala si materialele ar trebui sa fie in apropiere. Daca micutul prefera sa studieze cu tine in preajma vei fi mai in masura sa-i monitorizezi progresele si sa-i incurajezi obiceiurile bune.
4. Stabiliti o anumita ora de studiu
Este de preferat ca copilul sa stie ca un anumit timp in fiecare zi este rezervat studiului si rezolvarii temelor. Cea mai buna perioada nu e de obicei imedat dupa scoala, cei mai multi copii avand nevoie de timp pentru relaxare inainte. Consultati-va copilul in luarea acestor decizii. Chiar daca nu are de facut teme, timpul rezervat ar trebui folosit pentru a recapitula lectiile din ziua respectiva, pentru a citi de placere sau pentru a lucra la un proiect viitor.
5. Tineti caiete organizate
Ajutati copilul sa tina evidenta lectiilor organizandu-le in dosare sau caiete. Asta il va ajuta sa recapituleze lectiile pentru a doua zi si sa-si organizeze materialele mai tarziu pentru a fi pregatit pentru lucrari de control si teste. Folositi dosare sau caiete separate pentru fiecare obiect, sau culori diferite pentru fiecare. Separati ce are de facut de ce a facut deja, ajutati-l sa organizeze foi de lucru si oferitii un spatiu centralizat de pastrare a caietelor si a cartilor de care nu mai are nevoie.
6. Initiati o reordonare saptamanala
Incurajati-va copilul sa-si faca ordine in carti, caiete si in ghiozdan saptamanal. Teste vechi si lucrari ar trebui organizate si pastrate intr-un dosar separat acasa.
7. Creati un program pentru acasa
Incercati sa stabiliti si sa mentineti un orar regulat pentru cina si pentru ora de culcare. Acest lucru va va ajuta copilul sa-si formeze un tipar acasa. Copiii cu un program regulat de somn se duc la scoala mai odihniti. Incercati sa limitati uitatul la televizor si jocurile la calculator pentru perioade de timp specifice in timpul zilei.
8. Tineti un calendar administrativ
Tineti un calendar de perete de mari dimensiuni pentru sarcinile gospodaresti, unde sa fie puse intr-o lista angajamentele familiei, programe pentru activitati extracuriculare, zilele libere de la scoala si evenimentele importante la scoala sau acasa. Notati datele cand copilul are examene sau trebuie sa predea teme sau proiecte. Asta va ajuta membrii familiei sa tina evidenta activitatilor celorlanti si sa evite conflictele de planificare.
9. Pregatiti-va pentru ziua urmatoare
Inainte ca copilul sa mearga la culcare, ar trebui sa-si pregateasca cartile si caietele in ghiozdan. Hainele pentru a doua zi ar trebui sa fie pregatite alaturi de pantofi, sosete si alte accesorii. Acest lucru va elimina din confuzia de dimineata si va permite copilului sa se pregateasca mai repede pentru ziua ce urmeaza.
10. Asigurati sprijin copilului care invata sa fie organizat
Ajutati-va copilul sa-si dezvolte abilitati organizationale copiind sau fotogrfiind listele si orariile lui si lipidu-le pe frigider. Amintiti-i cu grija sa-si completeze calendarul si sa-si tina lectiile si materialele organizate. Cel mai important lucru, fiti un bun exemplu!
Sursa: mamasitata.ro