Uniunea Ziaristilor Profesionisti: Lieduri pe versurile poetei Veronica Micle

Articol postat pe siteul Uniunii Ziaristilor Profesionisti din România în data de 18 decembrie 2014. (uzp.org.ro).

„Luni, 15 decembrie, a avut loc lansarea oficială a celui de-al patrulea CD al pianistului și compozitorului Matei Bucur Mihăescu. CD-ul, realizat cu sprijinul Fundației Dan Voiculescu, cuprinde o culegere de lieduri, compuse de Matei Bucur Mihăescu pe versurile poetei Veronica Micle, în interpretarea sopranei Diana Alexe, acompaniată la pian de Matei. În cadrul evenimentului, Matei Bucur Mihăescu a interpretat în premieră două creații muzicale cuprinse pe CD. Sala Mircea Eliade a Bibliotecii Metropolitane București a fost gazda evenimentul în deschiderea căruia au luat cuvântul doamna director a Fundației Dan Voiculescu, Trisi Cristea, compozitorul și producătorul, Andrei Kerestely și domnul ambasador Constantin Lupeanu.

Evenimentul s-a bucurat de prezența unor nume importante ale muzicii și societății românești precum Felicia Filip, Zsolt Kerestely și ES domnul ambasador Ion Goriță.

Matei este  recunoscut ca un fenomen – un talent muzical complex, pianist şi compozitor, un tânăr de excepţie, membru al Clubului de Excelență al Fundaţiei Dan Voiculescu. Matei compune de la 7 ani creaţii pentru  pian, orchestră şi cor, care au fost interpretate pe scene de primă mărime de către artişti de prestigiu, orchestre, coruri, soliști, sub bagheta unor mari maeştri dirijori. Matei a fondat în anul 2008 Orchestra CAMMERATA, formată din tineri deosebit de talentaţi asemeni lui. Este student al Universității Naționale de Muzică București – secția Dirijat orchestră. Ca pianist repertoriul său acoperă peste 400 de ani de muzică cuprinzând lucrări cu stiluri variate şi cu grad ridicat de dificultate din creaţiile compozitorilor clasici, moderni şi contemporani.
Prezent la acest eveniment , ES. Constantin Lupeanu, a sintetizat în metafore personalitatea tânărului muzician.

UN MERITOCRAT
În urmă cu doi ani, am ascultat o prezentare tv despre Compozitorul și Pianistul Matei Bucur Mihăescu. M-a câștigat. Acum dețin câteva CD-uri cu muzica sa, unde se simt conciziunea, amprenta personală, se prefigurează deja un stil propriu, o alianță între muzica sufletului și cea cognitivă, câștig însemnat, la care mulți creatori ajung târziu sau deloc, mediere între tradiție și inventivitatea timpului său. Eu aș îndrăzni să afirm că muzica sa se caracterizează printr-o poetică a invenției melodice, fantezie, luminozitate, siguranță.
Un compozitor, ca și poetul, se adresează sufletului. Structurile de sunete, vibrațiile create de MBM, ca să-l numim în consonanță cu epoca, subjugă ascultătorul, anunță un compozitor de marcă, un meritocrat.
Sunt bucuros să o cunosc pe soprana Diana Alexe, parcă ruptă din poeziile de dragoste ale lui Eminescu, și îi prevăd un viitor artistic încărcat de glorie.

Cercetătorul-medic suedez Nills Jakobsen a anunțat că sufletul omului cântărește 21 de grame. El a cântărit mai mulți oameni înainte și după ultima lor suflare și, indiferent de vârstă sau de sex, a cocluzionat că: „trupul uman pierde invariabil 21 de grame în clipa morții”. Astăzi, aici, sufletele noastre de 21 de grame vibrează de o întrepătrundere foarte personală între muzică și poezie, unde poezia cântă, iar muzica grăiește.

București, 15 Decembrie 2014

Constantin Lupeanu”

en_US