Marele Premiu Științific Euroinvent din acest an, în valoare de 10.000 de lei, a fost câștigat de Cristian Fodor, proaspăt absolvent și masterand al Facultății de Bioinginerie Medicală din cadrul Universității de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi. Premiul a fost oferit de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, prin Senatul Științific.
Proiectul câștigător este un dispozitiv mecatronic pentru stimularea fluxului respirator cu aplicații în acordarea primului ajutor. Cu alte cuvinte, un manechin pentru prim ajutor (PA) care oferă feedback instantaneu atât vizual, acustic cât și tactil, persoanelor care sunt instruite în vederea dezvoltării abilității de efectuare a manevrei Heimlich și a compresiunilor toracice în resuscitarea cardiopulmonară (RCP).
”Sunt, cu adevărat, surprins de această reunoaștere. La Euroinvent au participat foarte multe priecte românești valoroase. Nu mă așteptam să câștig! Sunt foarte fericit de câștigarea acestui premiu! Am participat la mai multe ediții Euroinvent și mă bucur că ideea mea din acest an a fost apreciată”, a declarat Cristian Fodor.
Fundația Dan Voiculescu a acordat, tot în cadrul acestui eveniment, un Premiu de Recunoaștere Științifică, Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, pentru proiectul: ”Complex de ruteniu cu acțiune antiinflamatoare și procedeu de sinteză”.
La evenimentul din acest an au fost prezentate peste 500 de invenții și proiecte de cercetare, din peste 30 de țări.
Cercetarea românească a ieșit la rampă cu 230 de lucrări înscrise în cadrul Euroinvent, cea mai mare expoziție de inventică si inovație din Europa de Est, care a transformat Iașul, chiar dacă evenimentul a avut loc doar în varianta online, în capitala inventatorilor și cercetătorilor din întreaga lume.
Euroinvent este un reper pentru lumea științifică, de aceea Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține în continuare parteneriatul educațional. Prin premiile oferite în ultimii cinci ani, în cadrul acestui eveniment, Senatul Științific încearcă să sprijine tinerii inventatori și să îi încurajeze să se implice în cariere științifice.