INTERVIU cu actrița Gabriela Ioniță, coordonatorul Cursului de ”Teatru Forum” din cadrul ”CLUBULUI DE EXCELENȚĂ” al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.
Care este povestea Teatrului Forum?
Teatrul Forum a fos inițiat, în 1973, în Peru, de către regizorul brazilian Augusto Boal. El l-a numit, la acea vreme, Teatrul Oprimaților și a creat, de fapt, un ansamblu care cuprinde mai multe forme de exprimare și interacțiune: Teatrul Imagine, Teatrul Invizibil, Teatrul Jurnal, Curcubeul Dorinţelor şi Teatrul Legislativ.
Fiind implicată în multe proiecte cu caracter social, am simțit că aș putea aborda acest gen de teatru și cu tinerii cu care mă văd în cadrul cursurilor Fundației. Teatrul Forum este un instrument prin care noi reușim să sensibilizăm mult mai ușor societatea, folosind poveștile noastre reale de viață, problemele cu care ne confruntăm. E o modalitate prin care încercăm să ne facem auziți și să găsim rezolvarea mult mai ușor.
Este o altă formă de teatru?
Teatru Forum, așa cum spune și numele, este o formă de teatru prin care participanții interacționează și dezbat anumite situații din viața lor. Este, mai bine zis, un instrument de intervenţie socială. La prima vedere, Teatru Forum ar părea o formă de teatru, însă atributul distinct de „forum” creează o nouă modalitate de expresie și de interacţiune cu publicul. Piesa de teatru se petrece astfel încât un grup de oameni schimbă idei şi opinii, caută împreună soluţii sau modele de acţiune potrivite cu situaţia în care sunt implicaţi.
Care sunt cele mai importante 3 beneficii pe care le au copiii care participă la Cursurile de ”Teatru Forum”?
În primul rând curajul de a ne obiectiva. Apar, firești, situații în viața noastră când ni se pare imposibil să ieșim dintr-o anumită conjunctură neplăcută, neavând curajul să constatăm că de fapt acest cerc în care ne invârtim și din care nu reșim să ieșim, e bătucit de noi pentru ca nu avem curajul să ieșim, nu avem puterea să ne rupem de starea în care ne aflăm. În cadrul cursului, scenetele ad-hoc create și jucate sunt o sursă de regăsire a noastră, poate chiar în situația dificilă în care ne aflăm. În timpul dezbaterilor comune, putem găsi cheia care ne deschide nouă o altă perspectivă și chiar o rezolvare a problemei cu care ne confruntăm, cu condiția să avem curajul să recunoștem că într-adevar există o problemă, în care ne oglindim.
Al doilea beneficiu este comunicarea. Învățăm să comunicam și în lumea reală în detrimentul lumii virtuale în care petrecem mult timp.
Al treilea beneficiu: învățăm să privim dincolo de etichete, învățăm să ne odihnim privirea citind o poezie, o carte…citind în frumusețile naturii.
Ce au învățat copiii până acum?
Să aibă spirit de echipă, să privească cu semn de egalitate, atât cât se poate, pe cei de lângă ei…să aibă curajul să se exprime.
Care este următoarea etapă a cursurilor?
Lucrăm la un spectacol de teatru interactiv.
Ce te surpride, ca profesor, la copiii care își doresc să facă teatru?
Dragostea de frumos, repeziciunea cu care își deschid sufletul… încrederea pe care mi-o acordă într-un timp scurt, implicarea în proictele pe care le derulăm.
De ce să vină copiii la Cursurile de ”Teatru Forum”?
La cursurile de teatru copiii socializează foarte mult, învață să își controleze gesturile, își dezvoltă abilitatea de a vorbi în public, învață o mulțime de lucururi îmbogățindu-și cultura generală. Prin jocurile pe care le facem la curs, capătă încredere în ei.
La curs ei dezbat momentele cu care oamenii se întâlnesc zilnic şi cărora nu le dau atenţie din obişnuinţă. Spre deosebire de viaţă, însă, teatrul le dă posibilitatea să observe finalul din afară, să urmărească situaţia repectivă şi să înţeleagă unde pot duce ignoranţa, nepăsarea, etichetarea sau discriminarea.
Astfel, la finalul unui curs, fiecare dintre ei ar putea spune: „STOP! Nu mi-a plăcut ce s-a întâmplat aici! Dacă s-ar fi intervenit mai devreme nu s-ar fi ajuns în situaţia asta! Dacă am putea da timpul înapoi…”