Spiru Haret se spune că este omul şcolii, cel care a reformat învăţământul românesc. Unele dintre ideile sale continuă să stăruie şi în zilele noastre. Se considera un colaborator al profesorilor, iar asta i-a adus trei mandate de ministru.
Departe de a se considera şeful profesorilor, Spiru Haret era un colaborator. Nici o solicitare din partea dascălilor nu rămânea fără răspuns, iar asta i-a asigurat trei mandate de ministru.
Spiru Haret s-a născut la15 februerie 1851. A invățat la Dorohoi apoi, în septembrie 1862 a intrat ca bursier la Colegiul Sfântul Sava din Bucureşti,unde a petrecut cinci ani din șapte intern.
Ca profesor, Spiru Haret a predat la Universitatea din Bucureşti, la Facultatea de științe, secţia fizico-matematici, mecanica raţională , din 1878 până în 1910.
La Școala de poduri şi șosele Haret a fost numit profesor la anul preparator , predând trigonometria, geometria analitică, geometria elementară plană şi în spaţiu şi geometria descriptivă.
Haret a predat, de asemenea,mecanica raţională la Școala de ofițeri de artileri și geniu, din 1881 până în 1890.
Din 1879 se face cunoscut drept “om al școlii”, urmând o viață de inspectorşi de om politic, lucrând în favoarea școlii și a educaţiei. El a fost poate cel mai mare reformator al școlii românești din secolul al XIX-lea.
Sursa: antena3.ro