Spectacol de excepție pe scena Teatrului Național! Invitații, impresionați de povestea vieții lui Ciprian Porumbescu

Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a organizat luni, 11 martie, la Teatrul Național din București, un eveniment cultural inedit, intitulat „Crai nou. Viața lui Ciprian Porumbescu”, dedicat Zilei Recunoștinței Naționale, un proiect-omagiu anual ce marchează personalitățile societății românești.

Evenimentul a reunit o expoziție și un spectacol de teatru despre viața compozitorului,  producție, în regia Ruxandrei Bălașu, pe un scenariu semnat de Șerban Fleancu și Ruxandra Bălașu, și o scenografie a Ileanei Zirra. Invitata de onoare a evenimentului a fost strănepoata compozitorului Ciprian Porumbescu, doamna Scholz Cionca Stanca Emilia care s-a adresat publicului prezent, înainte de premiera spectacolului.

„Eu am fost crescută de bunica mea, fiica Mărioarei Porumbescu, care de la început mi-a inoculat datoria să mă ocup cum pot de moștenirea lui. E interesant că Ciprian creează mituri. Fiind un personaj care a avut carismă în timpul vieții, încât cei care l-au cunoscut au început să și născocească povești despre el. Nu avem multe documente, dar avem relatări și amintiri din multe locuri. Acum ar trebui să ne preocupăm de scrierile lui și de viața lui cea adevărată. Nu există încă o bibliografie completă a compozițiilor lui și e păcat. Nu se cântă decât două sau trei compoziții de ale lui și el a scris mai mult de 250. Acest lucru ar trebui să ne preocupe acum” a declarat în Scholz Cionca Stanca Emilia, strănepoata compozitorului stabilită în München, Germania.

Sala s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei care au vrut să trăiască această emoţie. Invitații, oameni de cultură, medici renumiți, profesori și oficiali ai statului, au fost extrem de impresionați de povestea vieții compozitorului român, jucată cu mult talent de actorii: Emilian Mârnea, care l-a interetat pe Ciprian Porumbescu, Maria Alexievici, în rolul Mărioarei Porumescu, Mihai Căpățînă, Radu Mateucă, Alexandra Stroe, Nicoleta Moscalenco și Vlad Rădescu, cunoscut pentru rolul său memorabil în filmul biografic „Ciprian Porumbescu” din 1973, care, de această dată, l-a interpretat pe Iraclie Porumescu, tatăl compozitorului.

Finalul spectacolului a fost marcat de ropotul de aplauze care i-a ținut pe actori pe scenă multe minute în șir. Înainte, dar și după reprezentație, spectatorii au avut ocazia să vadă în cadrul expoziției „Ciprian Porumbescu, viața unui geniu” partituri ale compozitorului, fotografii de epocă, fragmente de jurnal, dar și documente ale vremii care fac parte din colecția personală a strănepoatei compozitorului.

„Noua Arboroasa”, grupul care se va implica în promovarea moștenirii culturale a lui Ciprian Porumescu

Evenimentul a constituit un prilej de a înființa grupul cultural numit „Noua Arboroasa”, pentru păstrarea memoriei compozitorului Ciprian Porumbescu. Numele grupului este o reeditare a societății studențești „Arboroasa”, condusă de Ciprian Porumbescu în perioada studeției de la Cernăuți, desființată abuziv de imperiul habsburgic. Grupul, care are ca scop organizarea de evenimente culturale este condus onorific de doamna Scholz Cionca Stanca Emilia și se înscrie în categoria acțiunilor culturale prin care Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României urmărește readucerea în prin plan a valorilor naționale incontestabile și popularizarea acestora printre tineri.

en_US