Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României organizează luni, 11 martie, ora 19:00, un eveniment cultural de excepție – spectacolul „Crai nou. Viața lui Ciprian Porumbescu”, dedicat Zilei Recunoștinței Naționale, un proiect-omagiu anual ce marchează personalitățile societății românești. Deosebita producție, în regia Ruxandrei Bălașu, aduce în prim-plan viața și creația marelui compozitor Ciprian Porumbescu, pe scena Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București. Invitata de onoare a evenimentului este strănepoata compozitorului Ciprian Porumbescu, doamna Scholz Cionca Stanca Emilia.
Într-o atmosferă plină de emoție, spectacolul va reda povestea vieții și operei acestui geniu al muzicii românești. Scenariul creat de Șerban Fleancu aduce în fața publicului nu doar muzica, ci și povestea omului Ciprian Porumbescu, reflectând complexitatea și frumusețea sufletului său. În rolul lui Ciprian Porumbescu, tânărul și talentatul Emilian Mârnea reflectă sensibilitatea și pasiunea compozitorului, oferind o interpretare memorabilă. Alături de el, Maria Alexievici, în rolul Mariei Porumbescu, reușește să aducă pe scenă forța unei femei care s-a jertfit și a fost alături de compozitor în cele mai dificile momente ale vieții sale. Celebrul actor Vlad Rădescu, cunoscut pentru rolul său memorabil în filmul biografic „Ciprian Porumbescu” din 1973, revine pe scenă într-un nou rol – cel al tatălui compozitorului, Iraclie Porumbescu. În rolurile secundare se regăsesc actorii: Mihai Căpățînă, Radu Mateucă, Alexandra Stroe și Nicoleta Moscalenco.
Pentru a oferi o privire de ansamblu asupra vieții și operei compozitorului, evenimentul va fi precedat de o expoziție omagială intitulată „Ciprian Porumbescu, viața unui geniu”. Expoziția reunește fotografii de epocă, documente și fragmente de jurnal din colecția personală a strănepoatei lui Ciprian Porumbescu. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, vor fi expuse, în premieră, în spațiul public, trei partituri originale din colecția Bibliotecii Naționale a României, reprezentând o veritabilă comoară culturală. Astfel, invitații vor avea ocazia să admire exemplarele rarisime: „Balada”, „Camelii” și „Craiu nou”, fiind cele mai cunoscute opere ale compozitorului Ciprian Porumbescu.
Totodată, invitații vor avea prilejul să se delecteze cu un recital de excepție susținut de Alexandru Semeniuc la vioară și de Diana Negreanu la pian, două talente de marcă ale scenei muzicale românești. Alexandru Semeniuc este distins cu „Premiul special pentru carieră artistică în ascensiune”, categoria „Cultură”, în cadrul Galei Celebrităților 2022. Tinerii artiști vor interpreta compoziții celebre din repertoriul lui Ciprian Porumbescu.
Ocazionat de marcarea Zilei Recunoștinței Naționale, evenimentul anual, organizat de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României aduce un omagiu celebrului compozitor Ciprian Porumbescu, urmând testamentul lăsat de acesta: „Vegheați să nu mi se piardă cântecele. Ele trebuie să trăiască căci eu, iată, mă sting. Le las în dar neamului meu”.
Într-o armonie perfectă între muzică, teatru și emoție, evenimentul își propune să captiveze și să transporte invitații în epoca de aur a muzicii românești.