Intr-o zi de 9 noiembrie, in 1330, la Posada, oastea lui Basarab I a inceput lupta cu ostirea ungara condusa de Carol Robert de Anjou, care se retragea spre Transilvania. Supranumit in epoca moderna Basarab Intemeietorul, Basarab I este considerat fondatorul Tarii Romanesti. Batalia de la Posada a marcat emanciparea Tarii Romanesti de sub tutela coroanei maghiare. Dupa lupta de 4 zile, 9 – 12 noiembrie 1330, Carol Robert de Anjou a scapat cu greu, schimband hainele sale cu ale unui ostean pentru a nu fi recunoscut.
In 1494, pe 9 noiembrie, puternica Familie Medici era expulzata din Florenta. Piero II, fiul cel mai in varsta al lui Lorenzo Magnificul, era alungat din Florenta de catre un calugar fanatic (Girolamo Savonarola) care proclama “Statul sfant” sau “Statul lui Dumnezeu”. Piero II de Medici (Piero cel fara de noroc) s-a reintors in 1512, fiind insa din nou alungat din oras.
Tot intr-o zi de 9 noiembrie,1857, Moş Ion Roată cere desfiinţarea boierescului, în Adunarea ad-hoc din Moldova.
Tot intr-o zi de 9 noiembrie, in 1921, Albert Einstein primea Premiul Nobel pentru Fizica, nu pentru Teoria Relativitatii, considerata inca, la acea data, drept excentrica, ci pentru “munca sa in slujba fizicii teoretice si, in special, pentru descoperirea legilor care guverneaza efectul fotoelectric”.
In 1967, pe 9 noiembrie, aparea, in San Francisco, primul numar al revistei Rolling Stone Magazine, o revista americana bilunara despre muzica, politica si cultura populara. Rolling Stone a fost fondata de Jann Wenner (care inca este editor si publicist) si de criticul de muzică Ralph J. Gleason.
Pe 9 noiembrie 1985, Garry Kasparov, care avea atunci 22 de ani, devenea cel mai tanar campion mondial la sah, dupa infrangerea lui Anatoly Karpov.
In 1989, 9 noiembrie, barierele dintre Germania de Est si cea de Vest erau deschise, iar unul dintre simbolurile Razboiului Rece, Zidul Berlinului, devenea inutil, dupa aproape trei decenii (28 de ani) in care a functionat ca o bariera de separare intre Berlinul Occidental si Republica Democrata Germana. Zidul Berlinului a fost construit in perioada postbelica, (perioada in care Germania a fost divizata), in efortul de a stopa consecintele scurgerii de forta de munca si pierderile economice asociate cu migratia zilnica a unui mare numar de profesionisti si lucratori calificati intre Est si Vest. Zidul a dus la scaderea emigratiei de la 2,5 milioane in perioada 1949 – 1962 la numai 5.000 intre 1962 si 1989. Liberalizarea politica de la sfarsitul deceniului al noualea, asociata cu declinul Uniunii Sovietice, a dus la relaxarea restrictiilor la trecerea frontierei est-germane, care au dus in cele din urma la demonstratii de masa si caderea guvernului comunist. Cand a fost dat publicitatii pe 9 noiembrie 1989 un decret al oficialitatilor est-germane care permitea trecerea libera a frontierei, mase uriase de est-berlinezi s-au apropiat de zid si, in cele din urma au traversat prin toate punctele de trecere, unindu-se cu multimea din Berlinul Occidental intr-o atmosfera sarbatoreasca. Zidul a fost in cele din urma distrus in cateva saptamani, caderea acestei bariere fiind primul pas catre reunificarea Germaniei, incheiata in mod oficial pe 3 octombrie 1990.
Sursa: mediafax.ro, magicfm.ro, wikipedia.ro