S-a întâmplat pe 30 septembrie

În anul 1931, s-a născut Dem Rădulescu, actor de teatru, film şi televiziune, profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti. Printre cele mai cunoscute filme în care a jucat se numără: seria “B.D.”, “Veronica”, “Primăvara bobocilor”, “A doua cădere a Constantinopolului”, “Secretul lui Bachus”. Dem Rădulescu a fost unul din cei mai mari comedianți pe care i-a avut cinematografia românească.

Dem Rădulescu

Tot într-o zi de 30 septembrie, în 1399, Ducele de Lancaster, Henry Bolingbroke se autproclama rege, luându-și numele de Henric al IV-lea, după abdicarea lui Richard al II-lea. Întemeietor al Dinastiei Lancaster, a murit în 1400 când a fost succedat la tron de fiul sau.

Într-o zi de 30 septembrie, în 1791, avea loc premiera operei Die Zauberflöte (“Flautul fermecat”), de Wolfgang Amadeus Mozart. “Flautul fermecat” este o operă în două acte, ultima compusă de Wolfgang Amadeus Mozart, pe un libret scris în limba germană de J.E. Schikaneder. Premiera absolută a operei a avut loc la Viena, la “Burgtheater”, la data de 30 septembrie 1791, sub conducerea muzicală a compozitorului. La îndemnul impresarului Schikaneder, care scrisese libretul după o povestire de Liebeskind, conceput sub forma unui “Singspiel” (părțile muzicale alternează cu proza), Mozart a compus această “chintesență a artei”, cum a denumit-o Wagner, “improvizând o capodoperă de gen cu o perfecțiune ce nu a putut fi depășită și care, greu, ar mai putea fi atinsă”. Mulți muzicieni consideră “Flautul fermecat” și nu “Requiem”-ul, ca testament spiritual al artistului. Compozitorul a dirijat premiera la Viena într-o sală sărăcăcioasă care datorită “Flautului fermecat” și fondurilor aduse de el a devenit “Theater an der Wien”. Mozart nu s-a bucurat pe deplin de triumful operei sale îmbolnavindu-se grav.

Prezentata pentru prima oară cu doar două luni înainte de moartea lui Mozart, această operă este povestea unui cuplu de îndrăgostiți care trebuie să treacă prin încercări magice înainte de a fi împreună. Printul Tamino ajunge din întâmplare pe țărâmul Reginei Nopții, unde este atacat de un șarpe uriaș. Este salvat de trei doamne, care îi arată un portret al frumoasei Pamina, de care Tamino se îndrăgostește pe loc. Protejat de un flaut din aur, pornește alături de Papageno într-o nouă aventură: să o salveze pe Pamina, prizoniera vrăjitorului Sarastro. Dar Sarastro nu este de fapt un vrăjitor, ci un preot înțelept, care îi spune frumoasei Pamina că, deși cei doi sunt predestinați unul altuia, trebuie mai întâi să treacă prin câteva încercări pentru a-și dovedi iubirea. Când zeii i-au cerut lui Tamino să nu mai vorbească, făcând un legământ de tăcere, Pamina s-a temut că totul este pierdut și s-a gândit chiar să se sinucidă. Dar, cu ajutorul spiritelor bune, va căpăta încredere și va fi alături de Tamino când acesta va trebui să treacă prin testul focului și testul apei. Depășind toate obstacolele, cei doi îndrăgostiți rămân împreună, forțele luminii înving intunericul, iar flautul cântă ultima melodie.

În 1863, pe 30 septembrie, premiera operei Les pêcheurs de perles, de Georges Bizet avea loc la Théatre-Lyrique din Paris.

În anul 1895 la 30 septembrie, Madagascar devine protectorat francez.

Tot într-o zi de 30 septembrie, în 1954, primul submarin nuclear, USS Nautilus, intra în dotarea marinei americane. Construit sub coordonarea inginerului rus Hyman G. Rickover, Nautilus a făcut prima călătorie oficială în ianuarie 1955. A fost retras în 1980, în prezent fiind expus în Muzeul Forțelor Marine din Connecticut, S.U.A.

În 1990, pe 30 septembrie, era semnată, la New York, “Declarația mondială privind supraviețuirea, protejarea și dezvoltarea copiilor”, în cadrul Conferinței mondiale la nivel înalt consacrată condiției copilului.

en_US