S-a întâmplat pe 3 octombrie

Pe 3 octombrie 1778, căpitanul englez James Cook ajungea în Alaska. A fost un explorator, navigator și cartograf englez ce a ajuns la rangul de căpitan în Marina Regală. Cook a realizat hărți detaliate ale insulei Newfoundland înainte de a realiza trei expediții în Oceanul Pacific, unde a realizat primul contact european cu coasta estică a Australiei și Insulele Hawaii, precum și prima circumnavigare a Noii Zeelande.

foto: cruisebrothers.com

Alaska este un stat al Statelor Unite ale Americii situat în extremitatea nord vestică a continentului America de Nord. A devenit cel de-al patruzeci și nouălea stat al Uniunii nord-americane, la 3 ianuarie 1959, după ce fusese teritoriu al Statelor Unite, Alaska Territory, între 1912 și 1959. Numele “Alaska” provine cel mai probabil din cuvântul Alyeska din aleutină însemnând “țară mare”, sau “continent”, sau “pământ mare”.

Într-o zi de 3 octombrie, în anul 42 i.Hr., avea loc prima bătălie de la Filipi. Triumvirii Octavian și Marc Aureliu se confruntau cu asasinii lui Cezar – Brutus și Cassius, fără ca vreuna din părți să obțină victoria.

În 1789, pe 3 octombrie, George Washington propaga primul ziua Thanksgiving Day – Ziua Recunoștinței.

La data de 3 octombrie 1838 apărea (până la 25 septembrie 1839), la Craiova, primul periodic din Oltenia, săptămânalul “Mozaicul”, sub redacția lui Constantin Lecca.

Pe 3 octombrie 1906, mesajul SOS („Save Our Souls”, „Save Our Ship”) era adoptat ca semnal internațional de forță majoră.

În 1929, pe 3 octombrie, „Regatul sârbilor, croaților și slovenilor” își schimbă numele în „Regatul Iugoslaviei”.

La 3 octombrie 1942 racheta germană V-2, prima rachetă balistică din lume și primul obiect care a făcut un zbor suborbital a fost testată cu succes pentru prima oară.

Pe 3 octombrie 1990 la mai puţin de un an de la căderea Zidului Berlinului, are loc reunificarea Germaniei.

La 3 octombrie 2005, Premiul Nobel pentru medicină şi psihologie a fost atribuit australienilor Barry J. Mars şi J. Robin Warren, pentru descoperirile lor privind afecţiunile de stomac provocate de bacteria Helicobacter pylori.

sursa: magicfm.ro, wikipedia.ro

en_US