S-a întâmplat pe 29 martie

Intr-o zi de 29 martie, in 1599, cardinalul Andrei Bathory devenea principe al Transilvaniei.

Pe 29 martie 1677, Mitropolitul Antonie Russet hotara ca scaunul mitropolitan al Moldovei sa se stabileasca oficial de la Suceava la Iasi.

In anul 1815, pe 29 martie, s-a nascut Costache Caragiale (d.1877), actor si dramaturg, primul director al Teatrului National Bucuresti, unchiul lui I. L. Caragiale, caruia i-a dat lectii de declamatie si mimica.

In 1879, pe 29 martie, prin inaltul decret nr. 749, semnat de domnitorul Carol I, Societatea Academica Romana “se declara institut national cu denumirea Academia Romana”; conform articolului II, institutia are ca scop ”cultura limbei si istoriei nationale, a literelor, a stiintelor si frumoaselor arte”.

La 29 martie 1881, la Teatrul National din Bucuresti avea loc premiera piesei “Sanziana si Pepelea”, “feerie nationala” de Vasile Alecsandri.

29 martie, 1886 a fost creată bautura racoritoare Coca-Cola.

Tot intr-o zi de 29 martie, in 1933, Albert Einstein parasea Gemania.

Pe 29 martie 1940, Banca Angliei aplica bancnotelor un filigran pentru a preveni falsificarea acestora.

La 29 martie 1945, Ministrul de Justitie, Lucretiu Patrascanu, semna decretul-lege pentru purificarea administratiei publice, promulgat de rege in aceeasi zi.

In 1949, pe 29 martie, aparea primul numar al revistei franceze Paris Match.

Tot intr-o zi de 29 martie, in 1970, in Franta era recunoscut fotbalul feminin.

In 1974, pe 29 martie, Mariner 10, naveta americana de explorare fara echipaj uman, devenea prima naveta spatiala care vizita planeta Mercur, trimitand pe Pamant imagini.

Pe 29 martie 1988 era inaugurata, la Paris, piramida din curtea Muzeului Luvru.

Pe 29 martie 2004, Romania devenea oficial membra a Aliantei Nord Atlantice (NATO), alaturi de alte sapte tari din Europa de Est.

La 29 martie 2004, Irlanda devenea prima tara din lume care interzicea fumatul in locurile publice.

Astazi aniversam Ziua mondiala a dansului, care marcheaza data nasterii coregrafului si novatorului in arta dansului – Jean Georges Navarre (n.29.03.1727).

en_US

Stay up to date with the latest news

Stay up to date with the latest news! Subscribe to our newsletter.

You have successfully subscribed to the newsletter. Thank you.