S-a întâmplat pe 28 iunie

In anul 1712, pe 28 iunie s-a nascut Jean Jacques Rousseau,  a fost un filozof francez de origine geneveza, scriitor si compozitor, unul dintre cei mai importanti ganditori ai Iluminismului. A influentat hotarator, alaturi de Voltaire si Diderot, spiritul revolutionar, principiile de drept si constiinta sociala a epocii; ideile lui se regasesc masiv in schimbarile promovate de Revolutia franceza din 1789.

foto: memo.fr

Intr-o zi de 28 iunie, in 1358, primul privilegiu comercial cunoscut era acordat negustorilor brasoveni pentru Tara Romaneasca. Astfel, se confirma existenta unui drum comercial ce pornea din Transilvania pe Valea Prahovei si a Buzaului spre Dunare, cunoscut, mai tarziu, sub numele de “drumul Brailei”.

Intr-o zi de 28 iunie 1577  s-a nascut pictorul flamand Petrus Paulus Rubens. (opere: “Andromeda”, “Maria cu pruncul”).

Pe 28 iunie 1581 iesea de sub tipar “Evanghelia cu invatatura” sau “Cazania”, ultima si cea mai de seama carte tiparita de diaconul Coresi.

In 1838, pe 28 iunie, avea loc incoronarea reginei Victoria a Marii Britanii, la Westminster Abbey.

Tot intr-o zi de 28 iunie, in 1914, arhiducele austro-ungar Franz Ferdinand si sotia sa erau fost asasinati, eveniment care a declansat primul razboi mondial. La 28 iunie 1914 la ora 11:00 am, in Sarajevo, Franz Ferdinand si sotia lui Sophia au fost asasinati de Gavrilo Princip, un tanar sarb bosniac cu varsta de 19 ani, membru al organizatiei „Tanara Bosnie”.

Pe 28 iunie 1919 era semnat Tratatul de la Versailles, Franta, act ce a dus la incheierea primului razboi mondial. Tratatul de la Versailles este un tratat de pace creat ca rezultat al negocierilor de sase luni purtate la Conferinta de Pace de la Paris din 1919, ce a dus la incheierea oficiala a Primului Razboi Mondial intre fortele Aliate si cele ale Puterilor Centrale. Tratatul este urmarea armistitiului semnat cu luni inainte in padurea din Compiegne, ce a pus punct luptelor. Tratatul stipula ca Germania sa-si asume completa responsabilitate pentru declansarea razboiului si sa plateasca mari compensatii (reparatii de razboi) trupelor aliate. Germania pierdea, de asemenea, teritorii in fata tarilor vecine, suferea o severa limitare a fortelor militare si a fost deposedata de coloniile sale africane si cele de dincolo de ocean.

La 28 iunie 1982 fostul presedinte al SUA, R. Nixon, a facut o vizita in Romania.

Tot intr-o zi de 28 iunie 2006, Muntenegru a devenit cel de-al 192-lea stat membru al Organizatiei Natiunilor Unite, la o luna dupa ce a rupt parteneriatul vechi de 88 de ani cu Serbia, finalizand astfel procesul de destramare a fostei Iugoslavii.

sursa: magicfm.ro, mediafax.ro, a1.ro

en_US