S-a intamplat pe 28 decembrie

Intr-o zi de 28 decembrie, in 1065, la Londra, era sfintita Westminster Abbey (Abatia Westminster), cea mai cunoscuta catedrala din Marea Britanie. Constructia sa a inceput in secolul XI. Este mormantul majoritatii regilor si reginelor engleze (Elizabeth I; Mary, Regina Scotiei si Henry VII), dar si a mai multor oameni celebri. “Coltul poetilor” aduce onoruri scriitorilor Regatului Unit. Aproape toate incoronarile monarhilor englezi au avut loc in aceasta abatie, de la incoronarea lui Harold al II-lea in 1066.

In 1612, pe 28 decembrie, planeta Pluto (foto) era pentru prima data observata de catre Galileo Galilei, dar era catalogata doar ca o stea fixa. Abia peste 234 de ani, aceasta planeta va fi recunoscuta ca atare. La 24 august 2006, in urma unei rezolutii a Uniunii Astronomice Internationale in care a fost schimbata definitia termenului de planeta, Pluto a primit statulul de planeta pitica, deoarece nu a “curatat” spatiul cosmic din vecinatatea orbitei sale. Tot in 2006 s-a lansat idea ca Pluto nu este o planeta (pitica), ci un asteroid.

Pe 28 decembrie 1795, in Canada, incepea constructia Strazii Yonge (Ontario) – considerate astazi cea mai lunga strada din lume (1896 kilometri). Yonge St. Ontario leaga tarmurile din Toronto de granita cu Minnesota.

La 28 decembrie 1872, intra in exploatare la Bucuresti prima linie de tramvai cu cai, pe traseul Calea Targovistei, Podul Mogosoaiei, Teatrul National, strazile Biserica Enei, Coltei, Academiei, Piata Sfintul Gheorghe, Mosi.

Intr-o zi de 28 decembrie, in 1869, dentistul William Finley Semple din Mount Vernon, Ohio, era primul care primea un patent pentru guma de mestecat, obtinand certificatul numarul 98.304 al S.U.A. Istoria gumei de mestecat, este, insa, una destul de lunga. Grecii antici mestecau “mastic” – o guma facuta din rasina copacului mastic. Mayasii mestecau o guma (Chicle) facuta din seva copacului sapodilla. Indienii din America de Nord rugumau uscatura din molid si au transmis acest obicei colonistilor. Primii colonisti americani faceau guma de amestecat din uscatura de molid si ceara de albine. In 1848, John B.Curtis a facut si vandut prima guma de mestecat care a fost numita State of Maine Pure Spruce Gum (Guma Pura de Molid a Statului Maine). In 1850, Curtis a inceput sa comercializeze gume din parafina cu aroma, care deveneau pe zi ce trece mai populare decat guma din molid. In 1869, Antonio Lopez de Santa Anna I-a prezentat lui Thomas Adams produsul “Chicle”, iar acesta a patentat aparatul de producere a gumei de amestecat in 1871. In 1888 o guma Tutti-Frutti, lansata de Thomas Adams a devenit prima guma care a fost vanduta in automate cu fise pentru dulciuri, in statiile de metro din New York. Prima guma de mestecat care facea si baloane a fost inventata de Frank Henry Fleer in 1906. A botezat-o Blibber-Blubber. Reteta a fost inbunatatita de Walter Diemer care a numit inentia sa Double-Bubble. In Japonia, astazi, un producator de guma sustine ca produsul sau contine un extract de Pueraria mirifica, care poate sa mareasca sanii si sa tonifieze musculatura.

Tot intr-o zi de 28 decembrie, in 1879, podul Tay din Dundee, Scotia, de aproape 2 mile lungime, la acea vreme cel mai lung pod din lume, s-a prabusit in timp ce era traversat de un tren. In urma prabusirii sale au murit 78 de oameni.

Pe 28 decembrie 1895, in cafeneaua “Grand Cafe” din Paris (Boulevard des Capucines) avea loc prima proiectie de film, realizata de fratii Lumiere. Auguste si Louis Lumiere prezentau primul film comercial din lume Sortie des Usines Lumiere a Lyon (Iesirea din Uzinele Lumiere la Lyon).

In 1897, pe 28 decembrie, avea premiera la Paris piesa “Cyrano de Bergerac”, de Edmond Rostand.

Pe 28 decembrie 1903 se infiinta „Societatea numismatica romana”.

Tot intr-o zi de 28 decembrie, in 1964, langa Madrid, in Spania, incepeau filmarile pentru pelicula Doctor Jivago, dupa romanul cu acelasi nume scris de Boris Pasternak. Filmul, din a carui distributie fac parte Omar Sharif, Julie Christie si Geraldine Chaplin, a primit 5 premii Oscar din 10 nominalizari, si 5 premii Globul de Aur.

Pe 28 decembrie 1973, aparea primul volum din cartea lui Aleksandr Soljenitin Arhipelagul Gulag, care trateaza subiectul sistemului de lagare de concentrare si munca silnica sovietic. Publicarea cartii a dus la expulzarea scriitorului din Uniunea Sovietica, in februarie 1974.

La 28 decembrie 1989, pentru prima data dupa o lunga pauza, se intrunea la Bucuresti Consiliul de Conducere al Uniunii Scriitorilor. Era ales un comitet provizoriu de conducere a Uniunii Scriitorilor, presedinte fiind Mircea Dinescu.

en_US