S-a întâmplat pe 27 noiembrie

În 1701 s-a născut fizicianul şi astronomul Anders Celsius, cel care a inventat scara termometrică centesimală, Scara Celsius. Este fondatorul, în 1731, al primului Observator Astronomic din Suedia (m. 25 aprilie 1744).

In 1895, pe 27 noiembrie, celebrul savant Alfred Nobel si-a semnat testamentul in care a specificat ca isi cedeaza averea pentru crearea unor premii care sa recompenseze descoperirile cele mai importante in domeniul fizicii, chimiei si in medicina. El a lasat in contul unui fond de stimulare 31,5 milioane de coroane suedeze, destinate acordarii acestor premii anuale acelora care, in anul precedent, au adus cele mai mari servicii omenirii, creand astfel Premiile Nobel. Primele recompense au fost decernate in anul 1901. Premiile se decerneaza in fiecare an la 10 decembrie, data decesului lui Alfred Nobel.

1818 este anul în care s-a născut omul de cultură Aron Pumnul, unul dintre fruntaşii Revoluţiei din Transilvania de la 1848, profesor al lui Mihai Eminescu, la Cernăuţi (m. 12 ianuarie 1866).

În 1884 s-a născut poetul, prozatorul şi dramaturgul Vasile Voiculescu: “Pârgă”, “Zahei orbul”, “Capul de zimbru”, “Lostriţa. Căprioara din vis” (m. 26 aprilie 1963).

Tot în 1885 s-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept “creator al romanului românesc modern”; a fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti, preşedinte al Societăţii Scriitorilor Români, membru al Academiei Române (romanele “Ion”, Răscoala”, “Pădurea Spânzuraţilor”) (m. 1 septembrie 1944)

În 1867 s-a născut savantul Grigore Antipa, membru al Academiei Române, cel care a fondat Muzeul de Istorie Naturală din Bucureşti şi a întemeiat şcoala românească de hidrobiologie, ihtiologie şi oceanologie (m. 1944).

Pe 27 noiembrie 1913, se constituia prima societate nationala de navigatie maritima “Romania”, care va incepe sa functioneze la 1 martie 1914. Presedinte a societatii a fost Anghel Saligny.

La 27 noiembrie 1918, era proclamat Actul Unirii neconditionate a Basarabiei mari cu Romania, iar in ultima sedinta a Sfatului Tarii din Republica Democrata Moldoveneasca, acesta s-a autodizolvat.

Intr-o zi de 27 noiembrie, in 1942, se nastea in Seattle, Statele Unite, Johnny Allen Hendrix, cel care avea sa devina legendarul Jimi Hendrix, una dintre cele mai mari personalitati ale hard rock-ului si numit in 2003 de catre revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al tuturor timpurilor”. Stilul sau, nou la acea vreme, de a canta la chitara electrica a influentat majoritatea chitaristilor moderni. Din cauza vietii dezordonate el a lasat in urma putine inregistrari hi-fi; multe dintre discurile sale care circula sunt piratate din concerte. Se spune ca, daca a existat in muzica rock vreo stea cazatoare, aceea a fost cu siguranta Jimi Hendrix.

In cei 7 ani de activitate (1963 – 1970), din care 4 ani a fost un superstar, a realizat cu chitara electrica mai mult decat orice alt chitarist de dinaintea lui sau decat cei care au urmat. Canta la chitara in modalitati in care nimeni altcineva nu putea. Putea sa cante cu chitara la spate, sau cu dintii, sau chiar cu chitara in flacari. Pe scena, in fata a mii de persoane, live, canta incredibil, iar dupa cum afirma unii dintre cei mai apropiati prieteni ai sai, dincolo de scena, atunci cand canta pentru prieteni era mai presus de prestatiile din concert. Jimi a a invatat sa cante la chitara la varsta de 12 ani, pe cand copilarea in Seattle, fiind influentat de legendele blues B.B. King si Robert Johnson. Jimi Hendrix a murit pe 18 septembrie 1970, la Londra. A inregistrat o cantitate uriasa de material nelansat in timpul vietii sale, material care a fost ulterior motiv al unei lungi dispute legale.

Pe 27 noiembrie 1989, in timpul Revolutiei de Catifea, avea loc o greva generala de doua ore, in toate sectoarele economiei, pe tot cuprinsul Cehoslovaciei.

La 27 noiembrie 1991, Consiliul de Securitate al ONU adopta o rezolutie in care se stabileau operatiunile de mentinere a pacii in Iugoslavia.

In 1996, pe 27 noiembrie, aveau loc in Statele Unite doua premiere cinematografice importante: Vrajitoarele din Salem, cu Daniel Day-Lewis, Winona Ryder, Paul Scofield si Joan Allen si 101 Dalmatieni, cu Glenn Close, Jeff Daniels, Joely Richardson si Joan Plowright.

Pe 27 noiembrie 2005, la Amiens, in Franta, o echipa de medici condusa de Dr. Bernard Devauchelle si Dr. Jean-Michel Dubernard realiza primul transplant partial de fata unui om. Pacienta, Isabelle Dinoire, fusese desfigurata de cainele ei.

en_US