S-a întâmplat pe 27 martie

In anul 1776, pe 27 martie se infiinta ’’Balşoi Teatr’’ (’’Teatrul Mare’’ – foto) la Moscova, in timpul tarinei Ecaterina II.

Pe 27 martie, 1794 Guvernul american decide infiintarea marinei militare – US Navy.

Primul laureat al Premiului Nobel pentru fizica se nastea pe 27 martie, 1845 – Wilhelm Roentgen.

Intr-o zi de 27 martie, in 1855, medicul si geologul canadian Abraham Gesner patenta combustibilul pentru avioane – kerosenul. Canadianul este considerat principalul fondator al industriei petroliere moderne.

Pe 27 martie, 1863 s-a nascut Sir Henry Royce, fondatorul companiei de automobile “Rolls-Royce”.

Pe 27 martie 1879, prin decret semnat de domnitorul Carol I, Societatea Academica Romana era declarata institut national, cu denumirea de Academia Romana, avand drept scop “cultura limbei si istoriei nationale, a literelor, a stiintelor si frumoaselor arte”.

La 27 martie 1899, Guglielmo Marconi, tanar inginer italian in varsta de 20 ani, experimenta transmiterea semnalelor morse, utilizand undele hertziene, stabilind o legatura radio intre Franta si Anglia pe deasupra Canalului Manecii, pe o distanta de 50 de kilometri. Doi ani mai tarziu, Marconi a reusit sa invinga Atlanticul stabilind o prima comunicatie radio in cod Morse, pe o distanta de 3400 km. In Decembrie 1901, New-York Times anunta inventia ca “Cea mai spectaculoasa cucerire stiintifica a timpurilor moderne”.

In 1907, pe 27 martie, aflat la Paris, Constantin Brancusi (foto), ucenic al sculptorului August Rodin, a hotarat sa paraseasca atelierul acestuia, spunand celebrele cuvinte: “Sub umbra unui stejar nu poate creste iarba”; incepand cu acest an, Brancusi va parasi modelajul traditional, lucrand direct in piatra.

Constantin Brancusi, fotografie realizata de Edward Steichen

Pe 27 martie 1914 era fondat Comitetul Olimpic Roman, recunoscut in acelasi an de Comitetul International Olimpic.

Pe 27 martie 1967, John Lennon si Paul McCartney primeau prestigiosul premiu Ivor Novello pentru piesa „Michelle”, cel mai ascultat cantec in Marea Britanie in 1966.

Este Ziua Mondiala a Teatrului (instituita in anul 1961, prin votul unanim al participantilor la Congresul Mondial al Institutului International de Teatru, creat in 1948, la initiativa UNESCO si sarbatorita prima data la 27.03.1962 cand a avut loc deschiderea stagiunii Teatrului Natiunilor, la Paris).

en_US

Stay up to date with the latest news

Stay up to date with the latest news! Subscribe to our newsletter.

You have successfully subscribed to the newsletter. Thank you.