S-a întâmplat pe 24 ianuarie

In ziua de 24 ianuarie 1859 s-a produs Unirea Principatelor Romane, iar in fruntea Tarii Romanesti a fost ales domnitorul Moldovei Alexandru Ioan Cuza. Dupa mai multe dispute, in Adunarea Electiva a Moldovei, a fost propus si ales in unanimitate Alexandru Ioan Cuza – “om nou la legi noi”, dupa cum aprecia Mihail Kogalniceanu. In Tara Romaneasca Adunarea Electiva – intr-o sedinta secreta datorata agitatiei vremurilor- deputatul Vasile Boerescu a propus, la 24 ianuarie 1859, alegerea lui Alexandru Ioan Cuza – propunere acceptata in unanimitate. Alegerea aceluiasi domn in ambele Principate a reprezentat o victorie insemnata a poporului roman in lupta sa pentru formarea unui stat national unitar.
Intrunite la Paris pentru Conferinta desfasurata intre 26 august si 6 septembrie 1859 marile puteri europene au fost nevoite sa accepte unirea infaptuita de romani. Alexandru Ioan Cuza a fost recunoscut ca domn al Principatelor, recunoasterea sa fiind limitata, insa, numai la durata vietii acestuia. Unirea Principatelor Romane este considerata a fi primul pas important pe calea infaptuirii statului national unitar roman. Desi scurta (1859-1866), domnia lui Alexandru Ioan Cuza a insemnat perioada de maxima dezvoltare a Romaniei moderne: a fost creat primul Parlament unic al Romaniei si primul guvern unitar, a fost adoptata prima constitutie, s-a efectuat reforma electorala, agrara, a invatamantului. In sedinta de deschidere a primului Parlament unic al Romaniei la Bucuresti. domnitorul Al.I.Cuza proclama in mod solemn, in fata Adunarilor Moldovei si Tarii Romanesti, “Unirea definitiva a Principatelor”, iar orasul Bucuresti era proclamat capitala tarii.

Tot intr-o zi de 22 ianuarie, in anul 41, imparatul roman Caligula, cunoscut pentru excentricitatile sale si pentru despotism, era asasinat de Garda Pretoriana.

La 24 ianuarie 1458, Matei Corvin, fiul cel mai mic al lui Ioan Corvin, era ales rege al Ungariei.

Pe 24 ianuarie 1742, Carol Albert de Bavaria devenea imparat al Sfantului Imperiu Roman.

In 1864, pe 24 ianuarie, aparea Legea privind infiintarea Curtii de Conturi.

Tot intr-o zi de 24 ianuarie, in 1891, isi incepea activitatea, la Bucuresti, “Liga pentru unitatea culturala a tuturor romanilor”. Din initiativa ei, s-a publicat, in limba franceza, memoriul studentilor universitari romani, privitor la situatia romanilor din Transilvania si Ungaria, adresat opiniei publice din Apusul Europei, prin care se evidentia politica de oprimare a celor peste trei milioane de romani din Austro-Ungaria. Memoriul a avut un puternic ecou mondial.

La 24 ianuarie 1893, aparea, la Bucuresti, revista umoristica Moftul roman, condusa de I.L.Caragiale si Anton Bacalbasa.

Pe 24 ianuarie 1924, orasul rusesc Petrograd, fost Sankt Petersburg, era redenumit Leningrad, la trei zile dupa moartea lui Lenin, in onoarea fostului conducator. Rebotezarea orasului era un simbol al schimbarii sistemului politic si social.

In 1946, pe 24 ianuarie, Adunarea Generala a O.N.U. adopta prima rezolutie. Aceasta se referea la utilizarea in scopuri pasnice a energiei atomice si eliminarea armelor atomice sau a altor arme de distrugere in masa.

Tot intr-o zi de 24 ianuarie, in 1948, incepea constructia Fabricii de confectii “APACA” din Bucuresti. La 1 mai 1948, fabrica incepea sa produca.

Pe 24 ianuarie 1958, cercetatorii Sir John D. Cockcroft (Marea Britanie) si Lewis L. Strauss (S.U.A.) anuntau public reusita primei fuziuni controlate a doua nuclee atomice usoare, transformate intr-unul greu. Energiile degajate sunt foarte mari, similare cu efectele exploziei unei bombe cu hidrogen.

Pe 24 ianuarie 1972, in apropiere de Guam era descoperit soldatul japonez Shoichi Yokoi, care petrecuse 28 de ani in jungla, crezand ca al doilea razboi mondial este inca in desfasurare.

Tot intr-o zi de 24 ianuarie, in 1986, avea loc prima survolare a planetei Uranus cu nava spatiala Voyager 2, la o distanta de 81.500 de kilometric.

In 1990, pe 24 ianuarie, prin Decretul–Lege nr. 40 al CFSN, se adopta Imnul de Stat al Romaniei – “Desteapta–te, Romane” (versuri de Andrei Muresanu, muzica Anton Pann).

Pe 24 ianuarie 2010, romanca Crina Coco Popescu in varsta de 15 ani escalada cel mai inalt varf al Oceaniei – Carstensz Pyramid (4.884 metri) din Indonezia, devenind cea mai tanara alpinista din lume care urca acest munte. Recordul anterior era detinut de americanca Samantha Larson care a urcat pe acest varf in 2007 la varsta de 18 ani.

Astazi, in Romania este sarbatorita Ziua Academiei de Politie.

sursa: magicfm.ro

en_US