Într-o zi de 23 septembrie, în 1846, Neptun, a opta planetă de la Soare și a patra ca mărime din Sistemul solar, era descoperită de astronomul francez Urbain Jean Joseph Le Verrier și astronomul britanic John Couch Adams. Descoperirea a fost confirmată de astronomul german Johann Gottfried Galle. Planeta se găsește la peste 4.500 milioane de kilometri de Soare, traseul orbital al acesteia durând aproape 165 de ani.
Existența lui Neptun a fost stabilită de către astronomul francez Urbain-Jean-Joseph Le Verrier, care a calculat poziția aproximativă a planetei urmărind perturbările gravitaționale din preajma astrului și i-a spus colegului său german în ce loc poate să descopere Neptunul. În Observatorul din Berlin, Galle și asistentul său, Heinrich Louis d’Arrest, au reușit să vadă planeta. Gigantică planeta albastră, a cărei diametru este de patru ori mai mare decât a Pământului, a fost botezată după zeul român al mării. Planeta are opt luni, cea mai mare fiind Triton. Culoarea albastră se datorează în mare parte metanului ce absoarbe lumină roșie de la Soare, dar și altor substanțe, încă neidentificate. Neptun este înconjurat de un set subțire de inele, relevat de sondă spațială Voyager 2 în 1989, în timpul singurei “vizite” a omului pe îndepărtatul astru.
La 23 septembrie 490 î.Hr. avea loc loc bătălia de la Marathon. Bătălia de la Maraton a avut loc în anul 490 î.Hr., între armata persană care invadase Grecia continentală și o alianță a orașelor-stat (polisuri) grecești.A fost un episod hotărâtor din cadrul Războaielor medice, fiind prima dată când perșii au fost înfrânți decisiv într-o bătălie deschisă. Bătălia de la Maraton a marcat sfârșitul primei invazii a perșilor în Grecia, aceștia fiind siliți să se retragă în Asia. Deși războaiele dintre greci și perși au continuat, cu unele întreruperi, încă mulți ani, bătălia de la Maraton a demontat mitul invincibilității persane, pregătind terenul pentru următoarele bătălii victorioase ale grecilor, de la Salamina și Plateea.
Pe 23 septembrie 1386 începea domnia lui Mircea cel Bătrân în Țara Românească (până la 31 ianuarie 1418); în timpul domniei sale s-au pus bazele principalelor instituții feudale ale statului.
În 1845, pe 23 septembrie, se înființa prima echipă de baseball, New York Knickerbockers, și era adoptat regulamentul de joc.
La data de 23 septembrie 1923, era adoptată Legea pentru organizarea învățământului silvic, cu trei grade: inferior, mediu și superior.
Tot într-o zi de 23 septembrie, în 1923, reprezentanți ai poliției din 20 de țări se reuneau la Viena pentru a lansa Organizația de Poliție Criminală Internațională – Interpol.
La data de 23 septembrie 1973, fostul președinte argentinian Juan Perón revenea la putere.
sursa: magicfm.ro, wikipedia.ro