S-a întâmplat pe 23 aprilie

In anul 303, pe 23 aprilie, era omorat Sfantul Gheorghe, soldat roman si martir crestin. Sfantul mare mucenic Gheorghe s-a nascut intr-o familie crestina, tatal sau fiind general roman, iar la varsta de 30 ani a devenit la randul sau general in armata lui Diocletian. S-a ridicat impotriva hotararilor anti-crestine ale Consiliului de la Nicomedia, si a fost persecutat de Diocletian. A fost torturat, otravit si apoi decapitat. In credinta populara, este asociat cu omorarea balaurului. Legenda spune ca un balaur imens a aparut langa orasul Selena din Lybia. Locuitorii trebuiau sa-i ofere zilnic oi pentru a-i potoli foamea, iar cand nu au mai avut oi, balaurul a cerut-o pe fata imparatului. Atunci a aparut un viteaz crestin care s-a oferit sa rapuna balaurul. Dupa ce a strapuns balaurul cu sulita,  tanarul a dus-o pe printesa la palatul imparatului, care i-a oferit mana ei si jumatate din imparatie. Viteazul a refuzat spunand ca mai are multe alte lucruri de indeplinit in lupta sa pentru apararea bisericii.

Le spunem La multi ani! celor care astazi, de Sfantul Gheorghe, isi serbeaza onomastica.

Tot intr-o zi de 23 aprilie, in 1400, incepea domnia lui Alexandru cel Bun, in Moldova (1400 – 1432).

In 1564 s-a nascut dramaturgul si poetul William Shakespeare, autor al pieselor de teatru “Furtuna”, “Visul unei nopti de vara”, “A douasprezecea noapte”, “Richard al III-lea”, “Henric al VIII-lea”, “Romeo si Julieta”, “Hamlet” si “Othello” (m. 23 aprilie 1616).

La data de 23 aprilie, in 1880, Guvernul Romaniei hotara infiintarea Directiei Princiare a CFR cu sediul in Bucuresti, care a preluat linia existenta, inclusiv Gara Targovistei.

Tot intr-o zi de 23 aprilie, in 1887, avea loc sfintirea Catredalei Mitropolitane de la Iasi.

In 1956, pe 23 aprilie, Elvis Presley debuta in Las Vegas la hotelul New Frontier.

Pe 23 aprilie 1990, avea loc lansarea Telescopului Spatial Hubble, unul dintre cele mai importante instrumente din istoria astronomiei.

Pe 23 aprilie 1994, fizicienii descopereau top-quark-ul, o particula sub-atomica.

sursa: magicfm.ro, a1.ro

en_US

Stay up to date with the latest news

Stay up to date with the latest news! Subscribe to our newsletter.

You have successfully subscribed to the newsletter. Thank you.