S-a întâmplat pe 21 octombrie

La 21 octombrie 1833, s-a născut chimistul şi industriaşul Alfred Nobel, inventatorul dinamitei. A înfiinţat fundaţia care-i poartă numele şi care decernează premiul care îi poartă numele în fiecare an.

Alfred Nobel

Premiile Nobel sunt decernate de instituțiile:

  • Academia Regală de Știință din Suedia:
  • Premiul Nobel pentru Fizică
  • Premiul Nobel pentru Chimie
  • Premiul Nobel pentru Economie
  • Institutul Carolina din Stockholm – Premiul Nobel pentru Medicină
  • Academia Suedeză – Premiul Nobel pentru Literatură
  • Un comitet alcătuit din 5 persoane alese de Parlamentul Norvegiei – Premiul Nobel Pentru Pace

Primele premii Nobel au fost acordate la 10 decembrie 1901, după moartea creatorului lor. Ele constau din: o medalie, o diplomă și o sumă de bani, care la început a fost in valoare de 40.000 dolari SUA, iar apoi a crescut la 10.000.000 coroane suedeze (SEK). În iunie 2012 Fundația Nobel a decis să reducă suma de bani la 8 milioane SEK.

Tot într-o zi de 21 octombrie, în 1520, Ferdinand Magellan descoperea strâmtoarea care-i va purta numele. Exploratorul portughez care a navigat în serviciul regelui Spaniei a fost primul care a navigat spre vest pornind din Europa pentru a ajunge în Asia, primul european care a navigat în Oceanul Pacific și primul care a condus o expediție în jurul lumii.

Pe 21 octombrie 1754 se inaugurau primele școli din Blaj, nucleul viitorului seminar și gimnaziu. Din acest moment, Blajul va deveni centrul învățământului românesc din Transilvania.

În 1871, pe 21 octombrie, era constituită Societatea Filarmonică din Timișoara, din inițiativa unor iubitori ai muzicii, după modelul și cu sprijinul câtorva societăți muzicale europene. Societatea filarmonică din Timișoara va juca un rol important în viața orașului, determinând cele mai importante evenimente muzicale care s-au petrecut aici. La înființarea ei au existat un cor bărbătesc și câțiva instrumentiști, apoi s-a afiliat un cor feminin, pentru a putea fi abordat și repertoriul vocal-simfonic care necesită, de cele mai multe ori, cor mixt. Pentru completarea orchestrei se făcea apel la instrumentiști ai Operei locale și suflători ai Regimentului 29 infanterie „Loudon“. Peste numai un an a fost înființată o școală de muzică. Primul concert al Societății Filarmonice din Timișoara a avut loc pe 8 decembrie 1871.

La 21 octombrie 1891, s-a născut Perpessicius – Dumitru S. Panaitescu, istoric și critic literar, folclorist, eseist și poet român, cercetător și editor al operei eminesciene, membru titular al Academiei Române.

În 1915, pe 21 octombrie, compania americană de telefonie și telegrafie a realizat primul discurs direct transatlantic din Arlington (Virginia), cu destinația Paris, un discurs transmis prin sistemul de radio-telefonie.

Anul 1959, pe 21 octombrie, la New York se deschidea Muzeul Guggenheim, conceput de Frank Lloyd Wright, destinat artei moderne și contemporane.

sursa: magicfm.ro, wikipedia.ro


en_US