În 1848, pe 2 septembrie, avea loc cea de a treia Adunare națională de la Blaj (60.000 de participanți), în care se declara că nu se recunoaște “uniunea” Transilvaniei cu Ungaria și se reafirmau revendicările țărănimii iobage. Se forma oastea populară sub conducerea lui Avram Iancu.
Într-o zi de 2 septembrie, în 1192, Convenția de Pace între sultanul Saladin și Richard Inimă de Leu încheia a treia Cruciadă.
În 1666, pe 2 septembrie, izbucnea “marele incendiu” al Londrei, care, timp de 5 zile, a distrus întregul oraș, 13.000 de clădiri, inclusiv Catedrala Sfântul Paul. În memoria victimelor a fost ridicată o statuie care se află în centrul Londrei. Incendiul, care a făcut 16 victime, a izbucnit inițial într-o brutărie. Londra a fost reclădită din temelii după “Marele foc”. În 1986, breasla brutarilor londonezi și-a cerut scuze primarului orașului și comunității pentru gravul incident.
La data de 2 septembrie 1752, în Marea Britanie și în coloniile sale, calendarul iulian era înlocuit cu calendarul gregorian, diferența de 11 zile dintre cele două calendare fiind rectificată prin faptul că urmatoarea zi, 3 septembrie, a fost datată 14 septembrie.
Pe 2 septembrie 1794, în locul așezării tătărești Kacibei, numită de turci Hadjibei, se construia un port-cetate care se va numi Odessa.
Tot într-o zi de 2 septembrie 1853 s-a născut chimistul german Wilhelm Otswald, laureat al premiului Nobel în 1909.
La data de 2 septembrie 1909, un numar de 47 de scriitori se întruneau în amfiteatrul Liceului Lazăr din București și puneau adevaratele temelii ale Societății Scriitorilor Români, care era, totuși, o continuare a Societății înființată în 1908 de Cincinat Pavelescu.
La data de 2 septembrie 1958 era inaugurat, la București, Muzeul “George Enescu”.
Într-o zi de 2 septembrie, în 1995, se deschidea la Cleveland, statul Ohio, Muzeul “Rock and Roll of Fame”, dedicat industriei muzicii și istoriei unor artiști, producători sau formații foarte cunoscute sau care au avut o influență deosebită asupra industriei muzicii, în special din domeniul rock and roll. O serie de artiști sunt introduși în panoplia muzeului, prin intermediu unei ceremonii anuale desfășurate la New York City. În cadrul primei ceremonii au fost introduși, la data de 23 ianuarie 1986, Chuck Berry, James Brown, Ray Charles, Sam Cooke, Fats Domino, the Everly Brothers, Buddy Holly, Jerry Lee Lewis, Little Richard si Elvis Presley. În prezent, grupurile sau indivizii sunt calificați pentru introducere la 25 de ani de la prima apariție a unei înregistrări. Nominalizații trebuie să aibă o influență și o importanță deosebită în istoria rock and roll. Patru categorii sunt recunoscute: Artiști, Non-Artiști, Influențe timpurii, și, începând cu anul 2000, Oameni din culise. Categoria Artiști include cântăreți și instrumentiști. Un comitet de nominalizare compus din istorici ai muzicii selectează numele pentru categoria Artiști, care sunt mai apoi votate de aproximativ 1.000 de experți, incluzând academicieni, jurnaliști, producători, și alte persoane care au experiență în industria muzicală.
sursa: magicfm.ro, antena3.ro