S-a întâmplat pe 18 aprilie

Intr-o zi de 18 aprilie, in anul 1506, incepea construirea Bazilicii Sfantul Petru din Roma. La inceput a fost doar un monument comemorativ in locul unde Sfantul Apostol Petru – primul Papa al crestinatatii – ar fi fost martirizat si inmormantat. In anii 300, Imparatul Constantin a construit o mare bazilica. In secolul al XV-lea, cladirea era in stare de ruina si Papa Iuliu al II-lea a hotarat construirea unei noi bazilici. Construirea edificiului actual a durat pana in anul 1612, in timpul papei Paul al V-lea. Bazilica a fost sfintita la 18 noiembrie 1626 de catre papa Urban al VIII-lea. Numerosi arhitecti si artisti au contribuit la realizarea acestei opere: arhitectul Bramante, Michelangelo, care a facut proiectul cupolei, Rafael Sanzio si Bernini, care a desenat planul pietei cu faimoasele colonade. Aici poate fi vazuta sculptura “Pieta” a lui Michelangelo. Bazilica “Sfantul Petru” este sediul principalelor manifestari ale cultului catolic si are o functie solemna cu ocazia celebrarii sarbatorilor “Nasterii Domnului”, “Pastelui”, ritualilor din “Saptamana Sfanta”, proclamarii noilor papi si funerarilor celor defuncti.

Tot intr-o zi de 18 aprilie, in 1848, la Blaj avea loc prima adunare a romanilor din Transilvania, in cadrul careia s–a hotarat sa se convoace, pentru 3–15 mai, Marea Adunare Nationala.

La data de 18 aprilie 1909, Ioana d’Arc era beatificata, la Roma.

In 1918, pe 18 aprilie, era deschisa, la Iasi, prima expozitie a gruparii “Arta romana” (infiintata la 9.03.1917, la Iasi); au fost expuse lucrari de valoare ale pictorilor fondatori ai societatii; printre membrii acesteia se numarau pictorii Stefan Dimitrescu, Camil Ressu si Nicolae Tonitza, sculptorul Oscar Han.

Anul, 1952, 18 aprilie, se nastea Eugen Cristea, actor roman de teatru si film.

La 18 aprilie 1955, in Statele Unite, murea fizicianul de origine germana Albert Einstein, autorul teoriei relativitatii, laureat al Premiului Nobel in 1921 (n. 14.03.1879).

Pe 18 aprilie 1966, Mao Zedung lansa conceptul de Marea Revolutie Culturala Proletara. China intra intr–o faza de haos si teroare.

In 1968, pe 18 aprilie, Podul Londrei, construit in 1826 si a carui structura de rezistenta era grav afectata, era cumparat de un investitor american cu peste un milion de lire sterline. Constructia care insemnase atat de mult pentru Londra, inlocuita acum de un pod nou, a fost desfacuta in bucati, ca un gigantic puzzle, si trimisa peste Atlantic, ajungand in California pe 5 iulie 1968. Avea sa fie reconstruit, bucata cu bucata, in Lake Hatsu City, la jumatatea drumului dintre Phoenix si Las Vegas.

In anul 2001, pe 18 aprilie,  Camera Deputatilor din Romania a adoptat textul legii privind accesul liber la informatiile de intere public.

Astazi este Ziua mondiala a radioamatorismului si Ziua internationala pentru conservarea monumentelor.

sursa: magicfm.ro, a1.ro

en_US

Stay up to date with the latest news

Stay up to date with the latest news! Subscribe to our newsletter.

You have successfully subscribed to the newsletter. Thank you.