S-a întâmplat pe 17 iunie

La data de 17 iunie 1910 avea loc primul zbor al lui Aurel Vlaicu pe Dealul Cotrocenilor.

Aurel Vlaicu  a fost un inginer roman, inventator si pionier al aviatiei romane si mondiale.  In toamna lui 1909 se muta in Bucuresti si incepe constructia primului sau avion, Vlaicu I, la Arsenalul Armatei. Avionul zboara fara modificari (lucru unic pentru inceputurile aviatiei mondiale) in iunie 1910.

Intr-o zi de 17 iunie, in 1473, calugarul Nicodim de la manastirea Neamt termina „Tetraevangheliarul”, lucrare vestita pentru miniaturile sale si pentru ca in el se afla portretul lui Stefan cel Mare, daruit de catre domnitor manastirii Humor; de aici denumirea actuala „Tetraevangheliarul de la Humor”.

Intr-o zi de 17 iunie, in 1823, un englez cu initiativa, Charles MacIntosh, patenta pelerina de ploaie.

Pe 17 iunie 1867, Joseph Lister din Glasgow, Scotia, devenea primul chirurg care opera in conditii antiseptice.

Intr-o zi de 17 iunie, in 1885, Statuia Libertatii ajungea la New York. Numit si “Miss Liberty” sau “Lady Liberty”, monumentul din portul „Liberty Island”, inalt de 93 de metri, a fost un cadou oferit americanilor de catre francezi, cu ocazia aniversarii a 100 de ani de la declararea independenţei Americii de Nord. Statuia libertatii a fost plasata pe raul Hudson si este un simbol de bun venit pentru toata lumea: americani care se intorc in tara, vizitatori sau imigranti. Sculptorul care a facut statuia este Frederic Auguste Bartholdi, iar scheletul metalic a fost proiectat de Gustave Eiffel, cel care a realizat Turnul Eiffel.

Statuia Libertatii este un simbol al Statelor Unite si al libertatii in general. Numele original complet al Statuii Libertatii este “Libertatea Luminand Lumea” (in franceza la Liberté éclairant le monde), Primul model, la scara mica, turnat in bronz, a fost realizat in 1870 cu ocazia expozitiei universale de la Paris din 1900. Din anul 1906, ea se gaseste in Jardin du Louxembourg, din Paris. Proiectul initial era destinat unui far monumental, planuit a fi amplasat la intrarea in Canalul Suez, avand ca motiv de inspiratie Colosul din Rodos. Coroana cu 7 varfuri purtata de personajul feminin reprezinta cele 7 continente (Africa, America de Nord, America de Sud, Asia, Europa, Oceania si Antarctica). Oficial, statuia a fost oferita Statelor Unite ale Americii la 4 iulie 1884, transportata de fregata Isere si montata definitiv in locul unde se gaseste si astazi. Are 46,5 (92, 99 m cu tot cu soclu) si reprezinta o femeie acoperita de un drapel care tine in mana dreapta o flacara iar in mana stanga o placa pe care este inscriptionata ziua independentei Americii: 4 iulie 1776. In interiorul ei se afla o scara cu 354 de trepte pe care se poate urca, insa, dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, vizitarea ei la interior este interzisa.

Tot intr-o zi de 17 iunie 1903 Henry Ford fondeaza Ford Motor Company.

Pe 17 iunie 1947, americanul Edwin Land le venea in ajutor celor grabiti, inventand poza la minut si aparatul care se pricepea sa faca astfel de fotografii. Potrivit legendei, inventatorul se afla intr-o vacanta in Mexic impreuna cu familia. Cand fata lui a vrut sa stie de ce trebuie sa astepte pentru a vedea fotografiile pe care tocmai le facuse, Edwin Land a cazut pe ganduri. Peste o ora schitase deja un mod de a satisface capriciul fiicei lui, iar in 1947 un aparat foto instant cu film sepia se afla deja pe piata. Acum 4 ani, dupa 60 de ani de la aparitia primelor fotografii la minut, compania americana a anuntat ca inceteaza productia filmelor fotografice destinate acestui tip de aparat.

Tot intr-o zi de 17 iunie, in 1950, avea loc si primul transplant de rinichi. Medicul american Richard Lawler facea complicata operatie chirurgicala la Spitalul „Mary“ din Chicago. Pacienta, o femeie de 49 de ani ai carei rinichi incetasera sa functioneze, era considerata un caz pierdut. Totate incercarile de transplant de rinichi facute pana la acea data pe animale esuasera. Dar, dupa ce medicul a gasit un donator si a obtinut acceptul sotului pacientei, operatia a inceput. A durat 45 de minute si a fost un succes. In prezent, la nivel mondial sunt facute in fiecare an peste 70.000 de astfel de operatii.

In 1963, pe 17 iunie, The Rolling Stones lansa primul single in Regatul Unit, “Come On”.

Pe 17 iunie 1977, in Romania era inaugurata intreprinderea Oltcit, o marca de masina folosita multa vreme de romani. Oltcitul a aparut ca urmare a investitiilor occidentale in Romania, acceptate in momentul in care Nicolae Ceausescu s-a opus vehement politicii Uniunii Sovietice si invadarii Cehoslovaciei. In fabrica s-au produs trei versiuni: Club, Special si TRS. Oltcitul, marca de masina comandata de Ceausescu din ratiuni de politica externa, s-a fabricat pana in 1994 si a fost exportata in 19 tari.

In anul 1988 pe 17 iunie Microsoft a lansat pe piata MS DOS 4.0.

sursa: magicfm.ro, mediafax.ro, a1.ro, infoazi.ro

en_US