S-a întâmplat pe 15 martie

In anul 44 î.H. are loc asasinarea lui Iulius Cezar, eveniment care marcheaza sfarsitul Republicii si inceputul Imperiului Roman, odata cu alegerea lui Octavian ca succesor al lui Cezar.

Intr-o zi de 15 martie, in 1493, Cristofor Columb se intorcea triumfator in Spania dupa prima sa calatorie in America. Prima expeditie plecase pe 3 august 1492 din portul Palos de la Frontera. La 12.10.1492, la ora 2 noaptea, un marinar zarea pamantul, descoperindu-se astfel Lumea Noua – AMERICA. Erau descoperite insulele: Santa Maria Conception, Fernandina, Isabella, Juna, Bohio-Espanola.

Pe 15 martie 1824 incepea constructia podului London Bridge.

In 1831, pe 15 martie, la varsta de 29 de ani, Victor Hugo publica primul sau roman istoric – „Notre Dame de Paris”. Cartea a avut un succes urias. Publicul romantic, amator de istorie, a apreciat in special universul Evului Mediu pe care Hugo reuseste sa-l surprinda perfect in roman.

La 15 martie 1892 era patentata prima scara rulanta, de catre Jesse W. Reno din New York.

Pe 15 martie 1913, americanii deveneau constienti de importanta dreptului cetatenilor de a fi corect informati. Presedintele S.U.A. Woodraw Wilson sustinea prima conferinta de presa. Acelasi presedinte se va confrunta cu revolutia mexicana. El va trimite in 1916, tot pe 15 martie, 12.000 de trupe americane peste granita Statelor Unite cu Mexicul pentru urmarirea lui Pancho Villa, unul dintre liderii revolutiei.

In anul 1906, pe 15 martie, infiinteaza compania de automobile Rolls Royce.

In 1974, pe 15 martie, Arpad Kiss, pilot planorist, efectua primul zbor cu primul deltaplan romanesc, AK-22.

15 marite, 1994 in Belarus, a fost adoptata Ziua Constitutiei.

Tot intr-o zi de 15 martie, in 1999, Bruce Springsteen era inclus in Rock n’ Roll Halll of Fame.

Pe 15 martie, 1999 au fost retrase din circulatie bancnotele cu valoarea nominala de 1.000 si 5.000 de lei, emisiunile 1991-1993.

Astazi este Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor (stabilita in 1985 printr-o rezolutie a Adunarii Generale a ONU, intitulata “Principiile directoare pentru protectia consumatorilor”; marcata pentru prima oara in Romania in 1991).

Tot astazi este si Ziua Internationala a Somnului.

sursa: magicfm.ro, mediafax.ro, a1.ro

en_US

Stay up to date with the latest news

Stay up to date with the latest news! Subscribe to our newsletter.

You have successfully subscribed to the newsletter. Thank you.