S-a întâmplat pe 15 aprilie

Este a 105-a zi din an, au mai ramas 260 zile pana la sfarsitul anului. Soarele rasare la ora 06:30 si apune la ora 20:00.

Intr-o zi de 15 aprilie, in 1452, se nastea in Italia, nu departe de Florenta, copilul nelegitim al unei taranci, Catarina, si al lui Pietro, fiul notarulului din oraselul Vinci. Copilul va primi numele Leonardo. A avut parte de cea mai buna educatie, dar, bastard fiind, nu a putut urma cursurile unei universitati. La 14 ani, uimea prin talentul sau de desenator. A fost ucenicul lui Andrea del Verrocchio, considerat cel mai bun pictor si sculptor al acelor vremuri. Om de spirit universal, artist, om de stiinta, inventator si filozof, Leonardo ramane una dintre cele mai importante personalitati ale Renasterii. Ca pictor a realizat lucrari patrunse de un adanc umanism, pline de poezie si de mister; portrete (“Gioconda”), compozitii (“Madona in grota”, “Sf. Ana cu Fecioara si Pruncul”), picturi murale (“Cina cea de taina”). Desenele sale au fost fie artistice (schite, studii de expresie, lucrari definitive), fie cu caracter stiintific. Ca sculptor a realizat statuia ecvestra a lui Francesco Sforza (neturnata in bronz). A lasat un mare numar de schite si proiecte de arhitectura si este autorul unui celebru “Tratat de pictura”. Leonardo da Vinci a avut contributii si anticipari in mai multe ramuri ale stiintei: mecanica (studii asupra frecarii, caderii corpurilor, rezistentei materialelor), hidrotehnica (sisteme de irigatie), optica (transparenta culorilor, vederea binoculara), cosmologie, anatomie, botanica. In plus, Leonardo a lucrat la constructia unor aparate de zbor, emitand ideea parasutei, si a proiectat numeroase masini (de sapat, tipografice), cuptoare metalurgice. Constient de uriasul sau talent, Leonardo a scris in insemnarile sale, cu un an inaintea mortii, cuvintele “Voi dainui”.

Pe 15 aprilie, 1707 se nastea Leonhard Euler a fost un matematician și fizician elvețian. Euler este considerat a fi fost forța dominantă a matematicii secolului al XVIII-lea și unul dintre cei mai remarcabili matematicieni și savanți multilaterali ai omenirii.

Tot intr-o zi de 15 aprilie, in anul 1755, poetul, jurnalistul si lexicograful britanic Samuel Johnson a publicat Dictionarul limbii engleze.

Pe 15 aprilie 1762, prin decret imperial semnat de Imparateasa Maria Tereza, se infiintau regimentele graniceresti romanesti: I la Orlat si II la Nasaud.

Anul 1784, 15 aprilie, in Irlanda, are loc primul zbor al unui balon cu aer cald.

La data de 15 aprilie 1918, bojdeuca din Iasi a lui Ion Creanga era declarata muzeu, devenind prima casa memoriala din Romania. Casa din pitorescul cartier Ticau, Iasi, in care a locuit marele povestitor are doua camere dispuse de o parte si de alta a unui antreu. Ion Creanga a locuit in aceasta casa impreuna cu 30 de pisici, si fiecare dintre ele purta numele unei persoane reale din viata sa. De exemplu, intotdeauna a avut o pisica pe nume Marioara, botezata dupa matusa sa zgarcita din satul natal Humulesti.

In 1947, pe 15 aprilie se infiinta Filarmonica “Banatul” din Timisoara.

Pe 15 aprilie, 1949 lua fiinta Filarmonica “Gheorghe Dima” din Brașov.

In 1957, pe 15 aprilie, se incheia un acord romano-sovietic privind statutul juridic al trupelor sovietice stationate inca din 1944 pe teritoriul Romaniei.

In 1971, la Portile de Fier era conectat la sistemul energetic national primul hidroagregat de productie romaneasca. Hidrocentrala Portile de Fier I, cea mai mare de pe Dunare, a fost construita intre 1964 – 1972 in colaborare cu Iugoslavia si este unul dintre principalii furnizori de energie electrica ai Romaniei.

La 15 aprilie, 1998  Bucurestiul a gazduit o premiera mondiala in domeniul informaticii, aici fiind lansat primul computer personal dotat cu procesor Intel Pentium II la 400 de MHz.

sursa: magicfm.ro, mediafax.ro, infoazi.ro, a1.ro

en_US

Stay up to date with the latest news

Stay up to date with the latest news! Subscribe to our newsletter.

You have successfully subscribed to the newsletter. Thank you.