S-a întâmplat pe 14 iunie

Anul 1832, pe 14 iunie se nastea inventatorul german Nikolaus August Otto. Otto a fost inventatorul primului motor cu combustie interna care ardea in mod eficient combustibilul direct intr-o camera cilindrica cu piston mobil, miscarea efectuandu-se de-a lungul generatoarei cilindrului. Motorul Otto a fost conceput ca un motor stationar; actiunea motorului consta intr-o miscare in sus sau jos a unui piston intr-un cilindru. Otto l-a vandut doar ca pe un motor stationar.

Tot intr-o zi de 14 iunie, in 1777, Congresul S.U.A. adopta Drapelul Stars and Stripes. Drapelul Statelor Unite ale Americii consta dintr-un camp dreptunghiular cu proportiile de 10:19, intre latime si lungime, pe care se gasesc 13 dungi orizontale colorate alternative in rosu si alb si avand un dreptunghi albastru inchis (cunoscut ca navy blue in engleza) in coltul din stinga sus, pe care se gasesc 50 de pentagoane stelate regulate, de culoare alba. Cele 50 de pentagoane stelate semnifica cele 50 de state ale Statelor Unite ale Americii, iar cele 13 benzi orizontale, 7 rosii si 6 albe, semnifica cele foste 13 colonii ale Marii Britanii care s-au rasculat impotriva sa. Datorita acestui design, drapelul Uniunii nord-americane este adesea numit “the Stars and Stripes” sau “Old Glory”.

Intr-o zi de 14 iunie 1864 s-a nascut Alois Alzheimer, a fost un neuropatolog si psihiatru german.  La 3 noiembrie 1906, in cadrul celei de a 37-a Conferinta a Psihiatrilor germani din Sud-vest tinuta la Tübingen, Alzheimer prezinta comunicarea asupra unei forme “particulare de imbolnavire a scoartei creierului” (eine eigenartige Erkrankung der Hirnrinde). Constatarile facute apar in anul urmator sub forma unui articol de doua pagini in revista de specialitate “Allgemeine Zeitschrift für Psychiatrie und psychisch-gerichtliche Medizin” (1907, vol. 64, pp. 146-48). Acesta a fost primul caz de atrofie difuza presenila a creierului, afectiune care, la propunerea facuta de Emil Kraepelin inca in anul 1910, poarta numele sau: Boala Alzheimer.

In 1848, pe 14 iunie, avea loc unirea guvernelor constituite la Islaz si Bucuresti si formarea Guvernului provizoriu al Revolutiei de la 1848.

Tot in anul 1848 pe 14 iunie guvernul revolutionar de la Bucuresti decreteaza infiintarea steagului national in culorile rosu, galben si albastru, cu deviza ”Dreptate Fratie”.

La data de 14 iunie 1900, Hawaii devenea teritoriu al Statelor Unite.

Pe 14 iunie 1928  sa nascut Ernesto „Che” Guevara, teoretician si tactician al razboiului de guerila, figura marcanta a Revolutiei cubaneze (1956–1959). Pentru meritele sale, Fidel Castro ii da lui Guevara gradul de el Comandante, cel mai inalt din cadrul gherilei, si ii confera, la 29 de ani, Steaua José Martí, pe care Guevara o va pune pe bereta sa neagra. Aceasta imagine a revolutionarului cu bereta si stea va deveni celebra in lumea intreaga, datorita fotografului cubanez Alberto Korda, autorul acesteia.

In anul 1969 pe 14 iunie se nastea Stefanie Maria Graf. A fost cea mai mare jucatoare germana de tenis. Ea a castigat de 22 de ori marile turnee internationale de tenis „Grand Slam” care cuprind „Australian Open”, „French Open”, „Wimbledon” si „US Open”. Timp de 377 de saptamani a fost jucatoarea numarul unu de tenis in lume.

In 1988 a castigat toate cele 4 turnee Grand Slam cat si Jocurile Olimpice, fiind pana in prezent singura care a castigat asa-numitul „Golden Slam” (adica toate cele patru turnee „Grand Slam” si „Jocurile Olimpice” in acelasi an).

Intr-o zi de 14 iunie, in 1985, avea loc, in mica localitate luxemburgheza Schengen, semnarea Tratatului de la Schengen, privitor la suprimarea controalelor la frontierele europene (acordul de libera circulatie). Spatiul Schengen este o zona de circulatie libera in Europa. Statele membre ale acestui spatiu au eliminat sau vor elimina controalele la frontierele dintre ele, astfel incat este (sau va fi) posibila trecerea frontierei intre oricare doua asemenea state fara acte si fara opriri pentru control. Primele state care l-au implementat au fost Belgia, Franta, Germania, Luxemburg, Portugalia, Spania si Tarile de Jos, care si-au deschis granitele la 26 martie 1995. Pana in prezent, 30 de state au aderat la Acordul Schengen, dintre care 27 l-au si implementat. Intr-un moment istoric, la 21 decembrie 2007, noua state, majoritatea din centrul si estul Europei, si-au deschis granitele, astfel incat pentru prima data era posibila calatoria libera peste fosta Cortina de Fier. Din Spatiul Schengen fac parte si Elvetia, Liechtenstein, Norvegia si Islanda, care nu sunt membre ale Uniunii Europene. In acelasi timp, Regatul Unit si Irlanda, tari membre ale Uniunii Europene, au optat sa nu implementeze acordul Schengen pe teritoriul lor. Statele membre ale Tratatului de la Schengen si ale Uniunii Europene, Romania, Bulgaria si Cipru, respectiv statele care sunt doar membre ale Tratatului de la Schengen, dar nu ale UE, Elvetia si Liechtenstein, nu au inceput inca sa aplice prevederile tratatului, dar urmeaza sa o faca in viitor. Prin urmare, cetatenii lor se pot astepta in continuare la controale de granita intre ele si tarile vecine.

sursa: magicfm.ro, wikipedia.org, a1.ro, infoazi.ro

 

en_US