12 noiembrie este a 316-a zi a calendarului gregorian și a 317-a zi în anii bisecți. 49 de zile rămase până la sfârșitul anului.
Într-o zi de 12 noiembrie 1840, s-a născut Auguste Rodin (născut François-Auguste-René Rodin) (12 noiembrie 1840, Paris – 17 noiembrie 1917, Meudon-la-Forêt) a fost un sculptor,grafician și pictor francez în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Rodin a revoluționat limbajul sculpturii, făcându-l capabil să exprime adevărul uman, pornind de la experiența directă. Prin atelierul lui au trecut mulți sculptori, printre care Antoine Bourdelle, Charles Despiau,Aristide Maillol. În 1907, aici a lucrat și Constantin Brâncuși, care, părăsind atelierul după numai câteva luni, și-a justificat plecarea spunând: “Nimic nu se poate înălța la umbra marilor arbori!”.
Tot intr-o zi de 12 noiembrie, in 1857, se introduceau in Moldova timbrele postale imprimate cu un cap de bour (vechea stema a Moldovei). Astazi sunt considerate unele dintre cele mai valoroase marci postale din lume.
Pe 12 noiembrie 1878, I.L. Caragiale citea, la banchetul “Junimii“, prima sa creatie dramatica: O noapte furtunoasa. Anul urmator, pe 18 ianuarie 1879, Teatrul National din Bucuresti prezenta in premiera O noapte furtunoasa, trecuta in programul teatrului de Ion Ghica, director general al teatrelor. Premiera a avut mare succes, dar autorul, iesit pe scena ca sa primeasca aplauzele furtunoase dezlantuite chiar dupa primul act, s-a auzit fluierat si huiduit de grupuri organizate la galerie. Despre ceea ce se intamplase ne marturisea chiar Caragiale: „Se raspandise vestea ca piesa lovea in institutia Garzii Cetatenesti. Iar la a doua reprezentatie, din 21 februarie, am fost iar fluierat, huiduit si amenintat, de o droaie de patrioti din Garda Civica, cu bataia in piata Teatrului. Niste tineri ofiteri m-au scapat de furia lor.” Acesta a fost motivul care a determinat conducerea Teatrului National sa scoata piesa din program. Protestul fusese organizat de un grup de pretinsi moralisti, pentru acordarea unei satisfactii micii burghezii „ultragiate“ de continutul piesei. Cu toate acestea, momentul a marcat inceputul gloriei lui Caragiale, toate piesele pe care le-a prezentat mai tarziu constituind cele mai mari succese ale teatrului romanesc de acum doua secole.
In 1884, pe 12 noiembrie, la Timisoara se introducea, pentru prima oara in Europa, iluminatul electric al strazilor. Introducerea iluminatului electric pe strazile Timisoarei a constituit o premiera europeana, fiind una dintre cele mai importante pe care le-a inregistrat orasul in istoria sa. Pe 12 noiembrie s-au pus in functiune 731 de lampi de iluminat electric pe strazile orasului, la acea data in lungime de 59 de kilometri. Lampile incandescente aveau filament de carbune.
Tot intr-o zi de 12 noiembrie, in 1925, Louis Armstrong, in varsta de 24 de ani, inregistra My Heart, moment considerat de specialisti inceputul fabuloasei lui cariere internationale. Nascut in New Orleans (Louisiana), Louis Armstrong a avut o copilarie zbuciumata si a incercat pe rand diferite meserii (carutas, laptar, vanzator ambulant, lustragiu). La 7 ani canta pe strazi cu un cvartet de copii, la 13 ani studia cornetul si conducea orchestra Scolii de corectie unde fusese internat pentru ca a tras un foc de revolver in aer in noaptea de Anul Nou. Il intalneste pe Joe Oliver, considerat cel mai bun cornetist din New Orleans, supranumit “King Oliver”, care ii da lectii de trompeta si il accepta in formatia sa. In anul 1922 se muta la Chicago, care devenise in acea vreme centrul muzicii de jazz si este angajat de “King Oliver”, venit si el la Chicago, in formatia sa. In 1924 paraseste formatia lui Oliver si intră in “Big Band”-ul lui Fletcher Henderson din New York, iar cariera lui de solist abia dupa aceasta experienta poate incepe.
In 1990, tot pe 12 noiembrie, era publicata propunerea lui Tim Berners-Lee care a dus la dezvoltarea World Wide Webului. Sir Timothy John “Tim” Berners-Lee, un inginer si programator britanic, este considerat inventatorul World Wide Webului (WWW). Webul a fost inventat la Centrul European de Cercetari Nucleare (CERN) din Geneva (Elvetia). Propunerea initiala de creare a unei colectii de documente avand legaturi intre ele a aparut in urma problemelor de comunicare pe care le intampinau echipele de cercetatori. Termenul World Wide Web, numit scurt si web, care in engleza inseamna “retea”, este un sistem de documente si informatii de tip hipertext legate ele intre ele care pot fi accesate prin reteaua mondiala de Internet. Documentele, care rezideaza in diferite locatii pe diverse calculatoare-server. Hipertextul este prelucrat cu un ajutorul unui program de navigare in web numit browser care descarca paginile web de pe un server web si le afiseaza pe un terminal. WWW este unul dintre multele servicii si aplicatii informatice disponibile in Internet. Alte servicii sunt de exemplu: afisarea de informatii mai mult sau mai putin statice cu forma de text, imagini si sunete (asa-numitele pagini web), posta electronica e-mail, transferul de fisiere de date si informatii FTP, chat, aplicatii video, servicii de telefonie si telefonie cu imagine prin Internet, posturi de radio si televiziune prin Internet, e-commerce, sondari de opinie, toate genurile de grafica si muzica, lucru pe un calculator de la distanta prin Internet, grupuri de discutii pe diverse teme, sisteme de jocuri interactive. Totusi, WWW este cel mai important si mai raspandit serviciu.
Sursa: magicfm.ro, madiafax.ro, wikipedia.ro