S-a întâmplat pe 12 iulie

Anul 1909, 12 iulie se-a năștea filosoful Constantin Noica(“Sentimentul românesc al fiinţei”, “Creaţie şi frumos în rostirea românească”, “Devenirea întru fiinţă, vol. I: Incercarea asupra filozofiei tradiţionale”; “vol. II: Tratat de ontologie”).

Începe gimnaziul în București; în perioada 1924-1928 urmează liceul „Spiru Haret”, unde îl are profesor de matematică pe poetul Uvedenrodelor, Ion Barbu. Obține bacalaureatul în 1928. Ca licean, debutează în revista liceului, Vlăstarul, în 1927.

Se înscrie la Facultatea de Filosofie și Litere din București, pe care o va absolvi în 1931 cu teza de licență Problema lucrului în sine la Kant. Timp de trei ani îl are ca profesor pe filosoful Nae Ionescu.

La data de 12 iulie 1859, domnitorul Alexandru Ioan Cuza înființa Oficiul de Statistică, una dintre primele instituții publice create după Unirea Principatelor.

În anul 1882, pe 12 iulie, s-a născut matematicianul Traian Lalescu, autorul primei lucrări importante de sinteză în acest domeniu din literatura ştiinţifică universală, unul dintre fondatorii teoriei ecuaţiilor integrale.

Într-o zi de 12 iulie 1884 s-a născut pictorul şi sculptorul Amedeo Modigliani. A fost un pictor și sculptor italian stabilit în Franța, reprezentant al “Școlii Pariziene” (“École de Paris”), evidențiat în scurta sa viață printr-o creație plină de eleganță și rafinament, care depășește granițele manierismului.

Amedeo Modigliani

Toată viața sa Modigliani este în căutarea frumuseții perfecte, ușor abstracte, care să reprezinte sinteza idealului visat cu concretul, reprezentat de model. Tema preferată a tablourilor sale este omul: nudurile de femei, portretele prietenilor și ale unor necunoscuți.

Frans Hellens - Amedeo Modigliani

Tot într-o zi de 12 iulie, în 1912, primul film străin avea premiera în America – Queen Elizabeth, cu Sarah Bernhardt și Lon Tellegen în rolurile principale.

Pe 12 iulie 1954, Consiliul Economic și Social al ONU recomandă primirea României în Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).

La data de 12 iulie 1960, Franța acceptă să acorde independența statelor Nigeria, Volta Superioara, Coasta de Fildes, Ciad, Africa Centrala și Congo.

În 2000, pe 12 iulie, modulul rus „Zvezda”, al treilea element al Stației Spațiale Internaționale (ISS), era amplasat pe orbită, la numai zece minute după decolarea rachetei purtătoare Proton-K de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

sursa: magicfm.ro, a1.ro, mediafax,ro

en_US