Pe 12 decembrie 1821, s–a născut scriitorul Gustave Flaubert, unul dintre marii prozatori ai literaturii universale a cărui operă a reprezentat un moment de răscruce în evoluţia romanului modern, nu doar prin fineţea observaţiilor psihologice, ci şi prin importanţa acordată muzicalităţii frazei, stilului narativ; profilul psihologic al eroinei celebrului său roman, “Doamna Bovary”, a dat numele unei stări sufleteşti – “bovarism” (m. 8 mai 1880).
12 decembrie, in 1864, Episcopia ortodoxa de la Sibiu a fost ridicata la rangul de mitropolie, avand in subordine episcopiile de Arad si de Caransebes. Andrei Saguna a fost numit mitropolit.
Pe 12 decembrie 1896, Guglielmo Marconi a facut, la Londra, prima demonstratie publica a radioului. In acelasi an, in luna august, cand isi anuntase inventia, cotidianul The Morning Post publica un articol care suna cam asa: “Un anume domn Marconi, din Italia, afirma cu inversunare ca ar fi descoperit (sic!) un telegraf fara fir, prin care ar fi posibila transmiterea vocii umane la mare distanta. Nu putem inca afirma daca aceasta este o gluma proasta, sau daca respectivul domn este un sarlatan. Un lucru este insa sigur: descoperirea sa indoielnica nu va supravietui acestei ierni”.
Intr-o zi de 12 decembrie, in 1913, pictura “Mona Lisa” a lui Leonardo Da Vinci era recuperata, la Florenta, dupa doi ani de la furtul ei din Muzeul Luvru din Paris. Gioconda sau Mona Lisa este o pictura celebra a lui Leonardo da Vinci, realizata in anii 1503-1506, reprezentand o femeie cu expresie ganditoare si un suras abia schitat. Este considerata cea mai renumita opera din istoria picturii. Se spune ca ambiguitatea fizionomiei Giocondei se datoreaza procedeului de pictura “sfumato”, care da tabloului un aer misterios. Potrivit celei mai raspandite ipoteze, modelul tabloului se numea Lisa Gherardini, nascuta in 1479 la Florenta, intr-o familie modesta. Ea s-a casatorit la 16 ani cu fiul unui negustor de panzeturi, Francesco di Bartolomeo del Giocondo. Vaduv in doua randuri, Giocondo avea cu 19 ani mai mult decat Lisa, care i-a daruit trei copii. Cand, in 1503, Francesco del Giocondo s-a mutat intr-o locuinta mai spatioasa si a decis sa realizeze un portret al sotiei sale, a apelat la Leonardo da Vinci. Francesco nu si-a primit niciodata lucrarea comandata. Atunci cand Leonardo a parasit Florenta pentru Milano, aceasta era inca neterminata. Este foarte probabil ca Leonardo sa fi carat, pentru retusuri, lemnul pictat la Roma si apoi la Amboise, unde fusese chemat de catre Francois I, regele Frantei. Regele i-a cumparat tabloul, care a fost expus intai la palatul Fontainebleau, apoi la Versailles. Dupa Revolutia Franceza a fost expus la Luvru, Napoleon Bonaparte l-a luat pentru propriul sau dormitor, apoi a revenit la muzeul Luvru. In ziua de 22 august 1911 se constata disparitia tabloului din muzeu. Poetul Guillaume Apollinaire este suspectat de furt si arestat, in ziua de 7 septembrie este interogat si Pablo Picasso, dar ambii sunt eliberati din lipsa de dovezi. S-a descoperit ca un angajat de la muzeul Luvru, de origine italiana, Vincenzo Perugia, convins ca tabloul apartine Italiei, l-a furat purtandu-l sub manta la iesirea din muzeu. A fost descoperit cand a incercat sa-l vanda unui negustor de opere de arta din Florenta. Dupa ce a fost expus in principalele orase ale Italiei, revine la Luvru in 1913.
In anul 1915, intr-o zi de 12 decembrie s-a născut Frank Sinatra (Francis Albert), actor şi cântăreţ american, laureat al premiului Academiei Americane de Film pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, în 1954, pentru rolul jucat în filmul “From Here to Eternity”. Între anii 1951-1957 a fost căsătorit cu Ava Gardner. Printre cele mai cunoscute melodii ale sale sunt: “Strangers in the Night”, “My Way”, “I’ve Got You Under My Skin”(d. 1998).
Pe 12 decembrie 1944, bunurile Teatrului National din Bucuresti erau cedate rusilor, in contul despagubirilor de razboi reglementate de Conventia de Armistitiu semnata la Moscova, la 12 septembrie 1944.
In 1970, pe 12 decembrie, The Doors canta pentru ultima oara live avandu-l ca solist pe Jim Morrison.
Pe 12 decembrie 1992, lua fiinta formatia de muzica folk–pop Pasarea Colibri avandu–i ca membri pe Mircea Baniciu, Mircea Vintila, Florian Pittis si Vladi Cnejevici.
La 12 decembrie 2002, European Union invita zece tari candidate la aderare – Polonia, Cehia, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania, Cipru si Malta – sa i se alature incepand cu data de 1 mai 2004. Numarul membrilor UE crestea astfel de la 15 la 25. Pentru Romania si Bulgaria a fost fixat ca termen al aderarii anul 2007.
In 2003, pe 12 decembrie, Mick Jagger primea titlul de Sir si era facut cavaler de catre Printul Charles la Palatul Buckingham. Tatal muzicianului, atunci in varsta de 92 de ani, a fost prezent la eveniment.