S-a întâmplat pe 10 iulie

La 10 iulie 1856 s-a născut Nikola Tesla. Inventator, fizician, inginer mecanic si inginer electrician și unul dintre promotorii cei mai importanți ai nașterii electricității comerciale. Tesla este considerat ca fiind unul dintre cei mai mari oameni de știință ai sfârșitului de secol 19 și începutului de secol 20. Invențiile, precum și munca teoretica ale lui Tesla au pus bazele cunoștințelor moderne despre curentul alternativ, puterea electrică, sistemele de curent alternativ, incluzând sistemele polifazice, sistemele de distribuție a puterii și motorul pe curent alternativ, care au determinat cea de-a doua Revoluție Industrială.

Amprenta lui Tesla poate fi observată în civilizația modernă oriunde este folosita electricitatea. Pe lângă descoperirile sale despre electromagnetism și inginerie, Tesla este considerat un pionier în domeniile roboticii, balisticii, știință calculatoarelor, fizicii nucleare și fizicii teoretice. Tesla consideră cercetarea diferitelor întrebări ridicate de către știință drept cea mai nobila metoda de îmbunătățire a condiției umane cu ajutorul principiilor științei și progresului industrial și una care să fie compatibilă cu natura.

Cu numele său a fost botezată unitatea de măsură a inducției magnetice din Sistemul Internațional (1 Tesla = 1T).

Tot într-o zi de 10 iulie în anul 1871 se năștea marele scriitor francez Marcel Proust (Marcel Valentin Louis Eugène Georges Proust).  A fost un romancier, eseist și critic francez, cunoscut mai ales datorită romanului În căutarea timpului pierdut (în limba franceză À la recherche du temps perdu), operă monumentală de ficțiune a secolului XX, publicată de Gallimard în șapte volume, redactate vreme de mai bine de 14 ani.

În 1955, pe 10 iulie, se înființa Comitetul pentru Energie Nucleară. 

La data de 10 iulie 1962, era lansat, de la Cape Canaveral, Telsar, primul satelit de telecomunicații, făcând posibilă transmiterea de programe de televiziune peste Oceanul Atlantic.

Tot într-o zi de 10 iulie, în 1970, era creată Banca Internațională de Investiții (BII).

În 1991, pe 10 iulie, Boris Eltan devenea primul președinte rus ales de un electorat.

La data de 10 iulie 1992 se forma grupul Pasărea Colibri, compus din: Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Florian Pittiș, Vlady Cnejevici și Marius Bațu. 

sursa: magicfm.ro, mediafax.ro, a1.ro

en_US