Proiectul cu care a câștigat Mihaela Petric Marele Premiu la EUROINVENT, în 2018, a fost dezvoltat și ar putea să devină unul revoluționar

Bursa primită din partea Senatului Științific a constituit un sprijin important în dezvoltarea proiectului, permițând obținerea de noi reactivi și materiale necesare continuarii studiilor în parteneriat cu instituții importante de cercetare și învațământ din țara și străinătate. Unele rezultate preliminare au fost prezentate în cadrul evenimentului Noaptea cercetătorilor europeni 2018, Timișoara și publicate în 2020 într-o revistă cu factor de impact a editurii Springer Nature.

Proiectul este unul interdisciplinar care implică participarea unei echipe naționale și internaționale formată din doctori în științe (chimiști organicieni, teoreticieni, cristalografi și medici). În urma cercetărilor s-a obținut o serie de noi compuși stabili din clasa iminofosforanilor cu proprietăți luminescente atât la temperatura camerei cât și la temperaturi scăzute, a căror activitate biologică se află în testare pe diferite tipuri de celule canceroase.

În cadrul Institutului de Chimie „Coriolan Dragulescu” din Timișoara, Mihaela Petric este, de asemenea, implicată într-o temă de cercetare interdisciplinară și inovativă coordonată de Dr. Chim. Manuela Crișan, care vizează obținerea de noi reglatori de creștere de tip auxinic pentru    o agricultură sustenabilă. Sistemele multicomponente (săruri, cocristale, cocristale ionice) sintetizate   se   bazează   pe   substanțe   biologic   active   cu   proprietăți   biodegradabile   și toxicologice bine definite sau pe metaboliți naturali, recunoscuţi ca fiind non-toxici.

Pentru Mihaela, câștigarea Marelui premiu la EUROINVENT, în 2018, a însemnat recunoaștere și încredere pentru proiectul „New aggregation-induced emission phosphorous clathrates as promising sensing systems for selective detection of volatile organic compounds” la care lucrează tot în cadrul Institutului de Chimie “Coriolan Dragulescu” din Timișoara și pentru rezultatele obținute până în acel moment.

Desigur, a fost și este un sentiment minunat să primești un astfel de premiu în cadrul celui mai mare salon de invenții din Europa de Est”, ne-a mărturisit Mihaela.

Mihaela crede că Romania are tineri cercetători valoroși și pasionați, iar acest lucru se vede din numărul mare de depuneri de proiecte postdoctorale și de tinere echipe care se înregistrează, de fiecare data, în cadrul competițiilor de proiecte naționale, sau la evenimente de anvergură internațională, cum este Euroinvent.

Pe lângă Marele Premiu de la Euroinvent 2018, echipa alături de care lucrează Mihaela a câștigat numeroase premii la diverse saloane de inventică. Printre acestea se numără:

  • Diplomă și Medalia de aur, a X-a editie EUROINVENT, 16-18 mai 2018, Iași, Romania pentru lucrarea ”New plant growth regulators for a sustainable agriculture”, autori: Manuela Crisan, Mihaela Petric, Paulina Bouros, Alessandra Forni, Massimo Maffei, Yurii Chumakov, Dorica Botău, Florin Bodnărescu, Radu Sumălan
  • Diplomă și Medalia de argint, a X-a ediție EUROINVENT, 16-18 mai 2018, Iași, Romania pentru lucrarea ”Development of environmental friendly corrosion inhibitors for iron in NaCl solution”, autori: Manuela Crisan, Nicoleta Plesu, Mihaela Petric, Gabriela Vlase, Titus Vlase, Yurii Chumakov, Paulina Bouros, Victor Kravtsov, Lilia Croitor.
  • Diploma de excelența și Premiul special al Institutului de Fitotehnie “Porumbeni”, a XVI-a editie International Specialized Exhibition INFOINVENT, 20-23 noiembrie 2019, Chișinău, Republica Moldova, pentru lucrarea ”Regulatori de creștere a plantelor pentru o agricultură sustenabilă”, autori: Manuela Crișan, Mihaela Petric, Paulina Bouros, Alessandra Forni, Massimo Maffei, Yurii Chumakov, Dorica Botău, Florin Bodnărescu, Radu Sumălan.

Ea îi încurajează pe tinerii inventatori să participe la saloanele de inventică naționale și internaționale care creează mediul propice schimburilor de experienţă şi expertiză între cercetători și inventatori din diferite domenii de interes.

Visul ei este să își păstreze curiozitatea și pasiunea nestavilite în acest fascinant domeniu al chimiei, reușind astfel să-și pună mereu noi întrebări și să găsească bucurie și complexitate în fiecare pas făcut în cercetările sale științifice.

 

 

 

en_US