Premiile de excelenţă ale Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României

Joi, 11 iunie 2009, la Clubul Diplomatic din București, începând cu ora 19:00, a avut loc festivitatea de decernare a Premiilor de Excelență acordate de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Câștigătorii sunt acei români care, prin activitatea lor, au reușit să contribuie la creșterea prestigiului României în lume.

 

În fiecare an, Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României își propune să-i răsplătească pe românii care și-au pus amprenta, în mod pregnant asupra evoluției artei, științei și cercetării la nivel național sau internațional. În plus, acolo unde este cazul, acest demers dorește să aducă în prim plan pe acei oameni de valoare care, din diferite motive, nu au beneficiat de recunoașterea cuvenită.

În 2009, fundația a acordat următoarele premii de excelență:

Premiul Ambasador al excelentei romanesti a fost câștigat de echipa care a uimit comunitatea științifică din Statele Unite ale Americii, formată din eleviii Colegiului Național Mircea cel Bătrân, Adela Căpîlnaşiu, Daiana Toporău, Claudiu Cherciu, conduși de profesorul Ion Băraru.

Ei au câștigat anul acesta, pentru a doua oară consecutiv, premiul I la concursul NASA Space Settlement. Realizările lor au reușit să pună România pe harta științifică a lumii, confirmând încă o dată potențialul și resursele tinerilor. Cele două proiecte premiate au fost  Dacia’s și Divyas.

Premiul Pariu pentru viitor  a fost castigat de Cristofor Aldea Teodorovici, moștenitorul talentului artistic al părinților săi, Ion și Doina Aldea Teodorovici, un artist care prin muzica aleasă și versuri pline de suflet românesc încearcă să unească, macar prin spirit, românii de pretutindeni.

Își amintește cu drag cum stătea în mijlocul artiștilor și se simțea și el muzician. Astăzi Cristofor nu are limite în muzică, el abordând diverse stiluri de la muzica pop, la muzica soul și electronică.

Cristofor vorbește despre neputința românilor de a înfăptui Unirea României cu Basarabia, și dorește să ducă mai departe visul părinților săi și al marelui poet Grigore Vieru.

Premiul de excelenta pentru stiinta si cercetare a fost castigat de  Gabriella Ficz, un important cercetător român în domeniul epigeneticii.

În calitatea sa de membru al institutului de cercetare Babraham din Cambridge, Marea Britanie, Gabriella Ficz, contribuie la cercetarea moleculelor capabile să modifice anumite elemente ale secvenței de ADN. Descoperirile  sale au aplicații în tratarea cancerului și în terapia cu celule stem. Prin cercetările sale, Gabriella Ficz dorește să contribuie semnificativ la dezvoltarea domeniului epigeneticii.

Premiul de excelenta pentru arta si cultura a fost castigat demaestrul Radu Beligan, un actor cu o bogată activitate în teatru, film, televiziune și radio.

De-a lungul timpului a avut o impresionantă carieră artistică, remarcându-se prin roluri celebre din dramaturgia română și universală. În cei peste 70 de ani de carieră, maestrul Radu Beligan a primit numeroase distincții și premii, unul dintre cele mai importante fiind acela de Membru de Onoare al Academiei Române, acordat drept recunoaștere a activității în domeniul artei.

Distinctiile pentru fiecare din cele patru categorii au constat intr-o diploma de excelenta, trofeul si un cec in valoare de 10.000 de euro.

Amfitrionii acestui eveniment au fost Gabriela Vrânceanu Firea şi Mihai Gâdea.
Printre invitaţii de marcă (oameni de ştiinţă, oameni politici, artişti, diplomaţi, vedete TV) s-au aflat Principele Radu şi Principesa Margareta, inventatorul Justin Capră, fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, Mircea Geoană, Mircea Badea, Sandra Stoicescu, Victor Ciorbea, Petre Roman, Gilda Lazăr, François Fourmont (directorul Uzinelor Dacia), Florin Pogonaru (preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri), Iosif Boda, Corina Drăgotescu, Rodica Popescu Bitănescu, Daniel Buzdugan, Ioan Codruţ Şereş etc.

Evenimentul au sustinut recitaluri Vlad Miriţă şi marele naist Nicolae

 

en_US