Olimpicii români – o altă faţă a sistemului de educaţie

Deşi sistemul de educaţie este tot mai contestat, iar ultimele rezultate de la bacalaureat nu fac decât să îndreptăţească criticile, rezultatele olimpicilor internaţionali români sunt unul dintre puţinele noastre motive de mândrie.

Peste 90 de elevi şi studenţi au obţinut medalii sau premii pentru România la olimpiadele şi concursurile internaţionale. Analizând clasamentul elevilor din învăţământul preuniversitar, exceptând pe cei din clasa a XII-a, constatăm cu bucurie că 71 au fost premiaţi, iar, dintre ei, 16 au câştigat mai mult de o medalie. Mihai Răcoreanu, elev al Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri“, din Galaţi, a primit chiar trei medalii, aur şi bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică şi argint la Olimpiada Pluridisciplinară Tuymaada. Trebuie menţionat că aproape jumătate dintre olimpicii acestei categorii, şi anume 34, provin de la licee sau şcoli generale din Bucureşti.

14 studenţi români, la cele mai bune universităţi din lume

Pentru învăţământ universitar în străinătate, au fost acordate14 burse de merit, pe baza rezultatelor elevilor la concursurile internaţionale. Toţi cei 14 au fost admişi la universităţi de prestigiu din SUA şi Europa. Trei studenţi români vor învăţa la renumita universitate Cambridge: Tudor Bălan, de la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi“ din Iaşi, Alexandru Sava, de la Colegiul Naţional „Vlaicu Vodă“ din Curtea de Argeş, şi Mihaela-Claudia Pop, de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu“ din Oradea. Dan Mihai Mercea, de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu“ din Oradea, şi Alexandru Grozavu, de la Colegiul Naţional „Grigore Moisil“ din Oneşti, îşi vor continua studiile la Universitatea Oxford din Anglia, în timp ce Ana Roxana Pop, de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ din Bucureşti, va învăţa la Princeton, SUA. Celelalte universităţi de tradiţie care vor primi olimpici din România vor fi Jakobs University, din Germania, Brown University, University of California, Columbia University din SUA,  Universitatea de Ştiinţe „Eotovos Lorand“ din Ungaria şi Imperial College din Anglia.

Politehnica – preferata olimpicilor care rămân să studieze în ţară

Trei dintre cei nouă olimpici care au decis să urmeze o facultate în ţară au optat pentru Universitatea Politehnică din Bucureşti. Aceştia trei sunt : Alexandru Tache, de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ din Capitală, Cristina Florina Zotică, de la Liceul Teoretic „Ovidius“ din Constanţa, şi Georgiana Andreea Scoban de la Colegiul Naţional din Iaşi. Şi facultăţile cu profil de matematică şi informatică sunt foarte căutate. Alexandru Cazacu, de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova, a ales Facultatea de Matematică-Informatică, din cadrul Universităţii Bucureşti, iar Marius Tiba, de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, a optat pentru Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii „A.I.Cuza“ din Iaşi,  iar Zalan Borsos, de la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas“ din Târgu Mureş, a ales Facultatea de Informatică şi Calculatoare din Cluj-Napoca. Alte facultăţi care au fost alese de olimpicii internaţionali au fost Facultatea de Biologie din cadrul Universităţii Bucureşti, Facultatea de Silvicultură, din cadrul Universităţii Transilvania, Facultatea de Drept şi Facultatea de Litere de la Universitatea din Cluj. Citeste articolul in intregime

Sursa: scoalaedu.ro

en_US