”O zi”, cât o viață

În parteneriat cu editura Litera and Fischer International lansăm o nouă provocare pentru cei pasionați de literatura universală. Vă propunem recenzia unei opere sau un autor de nivel mondial.

Dacă aveți 20 de ani puteți vedea în carte cum evoluează dragostea într-o relație. Dacă aveți 30 de ani, puteți citi cu plăcere schimbările prin care ați trecut și pe care autorul, David Nicholls, le-a surprins foarte bine. Iar dacă aveți 40 de ani, veți recunoaște radiografia sentimentelor și iubirilor prin care trece un om normal până la această vârstă. Așa se face că, “O zi”, cartea apărută la editura Litera, este un besteller internațional, publicat în 31 de țări. Este pur și simplu o poveste de dragoste cu sentimente și emoții prin care trecem cu toții la un moment dat al vieții noastre.

Eroina romanului, Emma Morley, definește foarte bine povestea; “Orice s-ar întâmpla mâine, am avut azi“ pentru că relația ei de prietenie cu Dexter a început pe când avea 20 de ani (într-o singură zi, de 15 iulie) și s-a sfârșit în jurul vârstei de 40 de ani. Doi tineri colegi, se cunosc la absolvire, dar mediul social din care provin îi face să privească viața în mod diferit. Ea este o fată săracă, modestă dar muncitoare și foarte deșteaptă, el provine dintr-o familie bogată și crede că viața îi aparține și poate face orice își dorește. Autorul le prezintă viața, timp de aproape 20 de ani, în fiecare zi de 15 iulie. Cei doi prieteni sunt uneori împreună, alteori separat, dar viețile lor sunt invers proporționale cu succesul avut. Dex are succes în tinerețe și nu vede esența și dragostea prietenei sale, iar Emma are succes pe măsură ce îmbătrânește și viața lui Dex devine o epavă. Însă ea știe să întindă o mână de ajutor celui pe care l-a iubit încă de la 20 de ani. La un moment dat îi spune: te iubesc, dar nu-mi mai place de tine (in sensul de cum a ajuns). Dar lucrurile astea, genul ăsta de situații se întâmplă în viața de zi cu zi și sunt dureroase atunci când nu poți schimba nimic. Emma l-a făcut pe Dexter să devină un om mai bun, l-a determinat să se schimbe pentru ea. “Ar fi nepotrivit și lipsit de demnitate ca prieteniile și iubirile să aibă la treizeci și opt de ani ardoarea și intensitatea celor de la douăzeci și patru de ani”.

Nu o să spun cum se termină romanul, pentru că merită citit și se parcurge ușor datorită dialogurilor, însă pot să recomand pentru consolidarea poveștii, fimul “One Day”, adaptat chiar de David Nicholls.

Emma devine scriitoare și își exprimă astfel toate convingerile care au ghidat-o în viață: “E mult mai bine să încerci pur și simplu să fii bun, curajos și îndrăzneț și să schimbi ceva”.

Filmul “One Day” este o dramă romantică regizată de Lone Scherfig, iar actorii principali sunt: Emma Morley interpretată remarcabil de Anne Hathaway (nominalizată la Oscar) şi Dexter Mayhew (Jim Sturgess).

Pentru că viața poate fi scurtă pentru unii, sfatul meu ar fi cel extras din cuprinsul cărții: “Să îți prețuiești prietenii, să îți respecți principiile, să trăiești cu pasiune, din plin și bine. Să experimentezi lucruri noi. Să iubești și să fii iubit, dacă ți se ivește vreodată șansa”.

Despre roman, The Times a scris că este “inteligent, amuzant, plin de compasiune și de învățăminte și, pe alocuri, insuportabil de trist“. 

en_US