Noaptea Bibliotecilor, un eveniment care îşi propune “să readucă la lumină” mersul la bibliotecă, se va desfăşura în noaptea de 1 octombrie, între orele 18.00 – 4.00, în centrele din Bucureşti şi din ţară.
Misiunea proiectului “Noaptea Bibliotecilor” este “readucerea la lumină” a mersului la bibliotecă, cititul de plăcere şi nevoia de documentare, în contextul digital al anului 2011.
Astfel, scriitori, critici literari, poeţi şi cercetători vor povesti experienţele lor de lectură. De asemenea, muzica unplugged o să îi poarte pe cititori printre poveştile cărţilor.
Organizatorii Nopţii Bibliotecilor sunt Asociaţia Excedo în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi Asociaţia Marketer Club.
Potrivit site-ului evenimentului, ideea Nopţii Bibliotecilor a pornit de la o ipoteză statistică: “dacă măcar un sfert dintre cei care au călcat o dată printr-o bibliotecă în ultimii 10 ani ar reveni cel puţin o dată pe an într-o sală de lectură, starea de spirit în bibliotecile României s-ar schimba semnificativ”.
Astfel, au fost lansate invitaţii de participare la Noaptea Bibliotecilor pentru cele mai importante instituţii de gen din Bucureşti – Biblioteca Naţională a României, Biblioteca CentralăUniversitară, Biblioteca Metropolitană şi Biblioteca Naţională Pedagogică -, care s-au arătat interesate de manifestare, după cum au declarat reprezentanţii ANBPR.
Biblioteca Pedagogică Naţională „I. C. Petrescu“, artă şi creaţie
Unul dintre locurile gata să-şi primească oaspeţii cu bucurie şi cu surprize plăcute este Biblioteca Pedagogică Naţională „I.C. Petrescu“, de lângă Cişmigiu. De la ora 18 până la 4 dimineaţa, holul de la parterul casei monumentale care găzduieşte biblioteca, precum şi sălile „Istrate Micescu“ şi „American Corner“ vor fi larg deschise. Oaspeţii vor fi întâmpinaţi de Carmen Pesantez, director general al bibliotecii.
Din programul care se anunţă tentant, reţinem: întâlniri cu oameni dedicaţi literaturii, precum Carmen Muşat Coman, Margareta Labiş, Maria Brăescu Silvestri, Vasile Andru; prezentări de cărţi valoroase din colecţiile bibliotecii – Eminescu, Eliade, Mahatma Gandhi, Edgar Allan Poe, Walt Whitman, Ernest Hemingway, Mark Twain; expoziţie cu lucrări ale plasticienilor Neculai Hilohi, Maria Crişan, Elena Forţu, Constantin Sinescu; recital de poezie şi muzică latino-americană (voce + chitară) cu artistul şi poetul Wladimir Pesantez din Ecuador; un program dedicat „Anului Tagore“ (recital de poezie, dans clasic indian, proiecţii, expoziţii, prezentări de carte) şi un moment inclus în contextul „Borges – 112 ani de la naştere“. În programul evenimentului se vor regăsi secvenţe de creaţie ale unor elevi care îşi fac pasiune şi poate carieră din practica interpretării artistice: recital de chitară susţinut de Andrei Alexe, elev la Colegiul Naţional „Elena Cuza“ din Bucureşti; teatru cu trupele de la Colegiul Naţional „Spiru Haret“ şi Colegiul Naţional „Elena Cuza“.
Accesul publicului la manifestările organizate în Noaptea Bibliotecilor va fi gratuit.
Sursa: www.mediafax.ro si www.noapteabibliotecilor.ro