“Mos Nicolae” este sarbatoarea copiilor, este ziua cadourilor pentru copii, a bucuriei si a veseliei.

Mai precis, in noaptea de 5 spre 6, se spune ca Mos Nicolae vine la fereastra si pune in ghetutele copiilor dulciuri si alte daruri. Este o sarbatoare a crestinatatii, dar nu numai. In copilarie, toti il asteptam cu nerabdare sa ne bucure cu cate ceva, de regula, dulciuri.

Cine este, de fapt, Mos Nicolae? Traditia ortodoxa il identifica pe Sfantul Ierarh Nicolae care a trait in secolele III-IV d. Hr. pe vremea imparatilor Dioclitian si Maximilian (284-305) si care prin viata exemplara traita a devenit placut in fata oamenilor si a lui Dumnezeu, devenind ierarh si apoi sfant. Exista, de altfel, si o frumoasa poveste cu trei fete sarace carora Sfantul Nicolae le aduce dar de zestre, cate un saculet cu bani pe care il arunca, noaptea, pe fereastra, fara a fi vazut.

In Transilvania, Sfantul Nicolae este unul din cei mai venerati sfinti, fiind cunoscut sub numele de San-Nicoara. In folclorul romanesc exista mai multe legende despre Mos Nicolae, diferentiindu-se de la o regiune la alta.

Eu am sa va spun povestea mea despre Mos Nicolae. Se spune ca intr-o cetate cu numele de Patara din partile Asiei Mici traia o familie saraca si numeroasa, pentru ca avea opt copii, iar pe cel mic il chema Nicolae. Si, cum familia traia de pe o zi pe alta, parintii nu reuseau sa le asigure cele necesare copiilor lor.

La inceput de decembrie, baietelul implinea zece anisori si, vazand ca parintii nu au posibilitatea sa-i cumpere ghete si ca nu mai poate umbla prin zapada cu cele rupte, ii vine o idee: sa ii scrie o scrisoare lui Dumnezeu sa ii trimita ghete noi.

Scrie scrisoarea si o pune la posta. Omul care distribuia scrisorile a tinut aceasta carte postala cateva zile, dupa care i-a spus sefului ca are o scrisoare al carei destinatar este Dumnezeu si nu stie unde sa o trimita. Acesta deschide scrisoarea si vede ca era scrisa de un copilas.

Merge la magazine, cumpara o pereche de ghete si le arunca pe geamul casei copilului Nicolae, noaptea, pe ascuns, sa nu il vada nimeni. Copilasul le-a gasit dimineata si mare i-a fost bucuria ca Dumnezeu i-a trimis ghetute noi.

De atunci, el a depus un juramant in fata lui Dumnezeu ca in momentul cand va ajunge mare si va avea bani, va ajuta pe toti copiii saraci sa aiba ghetute noi cand incepe iarna, iar celor cuminti le va pune dulciuri si alte daruri in ghetute. Se mai spune, totusi, ca pentru copiii care nu au fost cuminti el a pregatit si o nuielusa.

Iata ca pana in zilele noastre, Mos Nicolae isi pastreaza obiceiul cel bun de a aduce bucurie si multa lumina in sufletele copiilor nostri. Ai o poveste a ta cu Mos Nicolae sau doresti sa fii sfant pentru o zi, daruind unui copil ghetute noi sau dulciuri? Ce inseamna pentru copii, Mos Nicolae? “Un mos cu barba alba”, “E un om bun”, “Nu stiu ca nu l-am vazut!”, “Bunica mi-a spus ca e sfant”, “Tati si mami imi pun dulciuri in ghetute”.

Sursa: ziare.com

en_US